Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2024. [.pdf]
> Lista sažetaka i životopisa [.pdf]

Mikrići čudotvorci - velika uloga malih organizama, Martina Banić, Blaženka Kos, Jasna Novak, Andreja Leboš Pavunc, Katarina Butorac, Nina Čuljak

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 14:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Zavoda za biokemijsko inženjerstvo, 4. kat (soba 425)

Detalji

Mikroorganizmi su sićušna živa bića koja se nalaze na nama, u nama i svuda oko nas. Zbog onih „zločestih“ smo ponekad bolesni, dok se oni „dobri“ bore protiv njih, čuvaju naše zdravlje i pomažu nam u proizvodnji hrane. S pomoću mikroskopa ćemo zaviriti u čarobni, nevidljivi svijet mikroorganizama, a kroz zabavne igre i pokuse ćemo naučiti gdje se sve nalaze, što im je potrebno za rast te kako nam pomažu u proizvodnji zdrave i ukusne hrane poput kruha, vina, piva, kiselih krastavaca i jogurta. Pridruži nam se i upoznaj njihove supermoći!

Biografija:

Dr. sc. Martina Banić rođena je 6. travnja 1989. godine u Vinkovcima. Zvanje magistre inženjerke molekularne biotehnologije stekla je 2015. godine te se zaposlila u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Sveučilištu u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, na kojem je 2021. godine stekla i doktorat znanosti. Dobitnica je prestižne FEMS stipendije za mlade istraživače, srebrne medalje Udruge inovatora Hrvatske na međunarodnom sajmu inovacija Agro Arca, Potpore Biotehničke zaklade i Godišnje nagrade Ivan Bulić za najbolji doktorski rad. Koautorica je 9 znanstvenih radova i brojnih postera prezentiranih na domaćim i međunarodnim skupovima. Tijekom svog dosadašnjeg rada, vodila je radionice na Danima otvorenih vrata PBF-a, Festivalu znanosti te PANDA radionicu za darovitu djecu. Članica je Hrvatskog mikrobiološkog društva,  Hrvatskog društva za biotehnologiju i Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.

Prof. dr. sc. Blaženka Kos je akademske stupnjeve dipl. ing., magistar znanosti i doktor biotehničkih znanosti (mentor prof. dr. sc. Jagode Šušković) stekla na Sveučilištu u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF-u). Od 1992. je zaposlena u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura PBF-a gdje podučava studente, kao i na internacionalnom preddiplomskom studiju Blue Economy and Growth (EU-CONEXUS Minor programmes), diplomskom studiju Molecular and Industrial Biotechnology (Sveučilište Insubria) i Prehrambeno inženjerstvo (Sveučilište u Mostaru). Bila je mentor 6 doktorskih radova, voditelj i suradnik na projektima i u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro. Suradnica je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Više je puta nagrađivana za istraživanja biotehnološke proizvodnje probiotika i starter kultura.

Prof. dr. sc. Jasna Novak diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Njezin znanstveni rad obuhvaća karakterizaciju funkcionalnosti probiotičkih bakterija s učinkom na intestinalnu mikrobiotu domaćina. Nekoliko puta se znanstveno usavršavala na eminentnim europskim institucijama. Nagrađena je nekolicinom nagrada pa je tako 2007. u koautorstvu dobila prvu nagradu Saveza inovatora Poljske i autora tehničkih unapređenja na 5. međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2007 za proizvodnju i primjenu probiotičkih starter kultura, a 2011. je dobila nagradu za mladog znanstvenika "Vera Johanides" HATZ. Kontinuirano sudjeluje u programima popularizacije znanosti.

Izv. prof. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc, je diplomirala, doktorirala i radi na Sveučilištu u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Aktivno je uključena u realizaciju nacionalnih i međunarodnih znanstveno-istraživačkih, razvojno-istraživačkih, tehnologijskih, bilateralnih i edukativnih projekata te projekata suradnje s gospodarstvom i popularizacije znanosti. Njezin znanstveno-istraživački rad obuhvaća područje biotehnologije s posebnim naglaskom na bakterije mliječne kiseline u okviru probiotičkog koncepta te njihove primjene kao starter kultura uz izdvojena ispitivanja antimikrobnog djelovanja. Do sada je objavila 33 znanstvena rada i aktivno sudjelovala na preko 50 nacionalnih i međunarodnih skupova i radionica, a nekoliko puta je nagrađena za svoj rad. Članica je Hrvatskog društva za biotehnologiju, Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista te udruga Ljetna tvornica znanosti i Bioteka, i bila je tajnica Hrvatskog mikrobiološkog društva.

 

Dr. sc. Katarina Butorac rođena je 27. rujna 1991. godine u Augsburgu, Savezna Republika Njemačka. Doktorirala je 2022. godine na Sveučilištu u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u sklopu HRZZ projekta ,,Probiotici i starter kulture - površinski proteini i bakteriocini". Dobitnica je srebrne medalje Udruge inovatora Hrvatske na međunarodnom sajmu inovacija Agro Arca, Potpore Biotehničke zaklade, te eminentne FEMS stipendije za znanstvenu specijalizaciju na Department of Life Sciences, University of Trieste. Sudjelovala je u programima popularizacije znanosti i na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Usavršavala se na mnogim tečajevima i radionicama. Koautor je 9 znanstvenih radova. Osim znanstvene aktivnosti sudjeluje u nastavi kao suradnik na nekoliko kolegija.

 

Nina Čuljak rođena je 12. ožujka 1996. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Preddiplomski studij Biotehnologija upisuje 2014. godine, a 2019. godine završava diplomski studij Molekularna biotehnologija na Sveučilištu u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. 2020. godine se zapošljava kao asistent na projektu Hrvatske zaklade za znanost, u sklopu kojega je upisala doktorski studij Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam. Trenutno radi na projektu mentorice izv. prof. dr. sc. Andreje Leboš Pavunc „Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika“ u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Zavodu za biokemijsko inženjerstvo. Aktivno sudjeluje u istraživanjima te pomaže u izradi diplomskih i završnih radova, te je članica Hrvatskog mikrobiološkog društva,  Hrvatskog društva za biotehnologiju i Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.