Kako smo postali najinteligentnija vrsta? (Ružica Kruhoberec, Luna Jakuš)

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 12:20 - 13:00

Mjesto održavanja:
Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci, Ul. Hansa Dietricha Genschera 16A, 32100, Vinkovci

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci

Detalji

Što je inteligencija? Jesu li i životinje inteligentne? Zašto su ljudi najinteligentnija vrsta i što to naš mozak čini tako posebnim u živom svijetu? Kolika je „cijena“ tako visoko razvijenog mozga ? Koje su njegove prednosti, a koji nedostatci?

Predavanje na jednostavan i učenicima razumljiv način opisuje posebnosti u građi i funkciji ljudskog mozga u usporedbi s drugim vrstama, osobito sisavcima, i čimbenike koji su tijekom evolucije omogućili razvoja ljudskog mozga i učinili čovjeka najinteligentnijim živim bićem. 

Biografija:

Ružica Kruhoberec, prof. izvrsni savjetnik, više od 30 godina radi kao profesorica biologije i kemije, kratko u OŠ, zatim u gimnaziji i već 25 godina u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi u Vinkovcima. Studij biologije i kemije završila je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Uz redovnu nastavu, razne oblike izvannastavnih i projektnih aktivnosti te kontinuiranu edukaciju neprestano radi na poboljšanju vještina i kompetencija potrebnih za rad sa sve zahtjevnijom populacijom adolescenata, u sve izazovnijem okruženju.

Luna Jakuš je odlična učenica trećeg razreda zdravstvenog programa, smjera medicinska sestra opće njege. Uz svoje redovne školske obveze, Luna je članica Školskog volonterskog kluba i Tima edukatora za vršnjačku edukaciju u našoj školi, ali i u drugim školama s kojima kao škola surađujemo. Luna je vrlo komunikativna, dobra govornica s razvijenim prezentacijskim vještinama.