Životinjska inteligencija,
voditeljice: Ana Bogadi, Tina Šantić

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 9:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Put Gimnazije 64

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Plato ispred gimnazije

Detalji

Inteligencija se može opisati kao kapacitet za riješiti problem i prilagoditi se životu. U raznolikom

životinjskom carstvu postoje vrste čije su kognitivne sposobnosti superiornije od drugih. Učenici 3. e razreda (6 učenika) će putem različitih igara (memory, bingo, „poredaj slikovne prikaze životinja po inteligenciji“, „ples životinja“ , „Twister“ , „ Kako u ogledalu prepoznati svoj lik“ i dr.) poticati druge učenike da percipiranje, razmišljanjem i povezivanjem već stečenog znanja usvoje i neka nova znanja o 10 najiteligentnijih životinja. Primjerice mrav je kukac s najvišom moždanom masom, inteligentan, metodičan i strateški beskralježnjak dok je pas u stanju razumjeti ljudski jezik, osjetiti suosjećanje prema drugim bićima i primijeniti logiku za postizanje svojih ciljeva. Slon se sam liječi različitim biljkama i obavlja pogrebne rituale, a dobri dupin je sposoban prepoznati sebe vidjevši se u ogledalu tj. svjesni su sebe.

Biografija:

Tina Šantić rođena je 7.12.1974. u Šibeniku. Završila je PMF u Zagrebu smjer profesor biologije. Radi u Gimnaziji Antuna Vrančića od 2005. godine kao profesor biologije.

Ana Bogadi rođena je 17.4.1968. u Splitu. Završila je PMF u Zagrebu 1991. godine, smjer profesor biologije i kemije. Radi u Gimnaziji Antuna Vrančića posljednjih 30 godina. 2021. godine stekla je zvanje profesor mentor.