Blaženka Martinović, Teodora Fonović Cvijanović, Vanessa Vitković Marčeta, Samanta Milotić Bančić: Jezik umjetne inteligencije na primjeru ChatGPT-a

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 12:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, I. Matetića Ronjgova 1, Pula

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
Opća populacija

Detalji

Sustav za obradu prirodnoga jezika ChatGPT slobodno je dostupan na internetskoj mreži i u aplikaciji. Brojni korisnici njime se služe pisanim i usmenim upitima o različitim temama. Njegovi odgovori dostupni su i na hrvatskome jeziku i jezičnom su strukturom i govornom realizacijom vrlo uvjerljivi. Cilj je ovog predavanja i radionice pokazati kakav je jezik kojim nam se obraća UI/AI, kako generira podatke, koliko je kreativan i kakav je njegov automatski pisani tekst.

Biografija:

Prof. dr. sc. Blaženka Martinović voditeljica je Katedre za jezik Odsjeka za kroatistiku u Puli. Doktorirala je 2008. iz područja standardne akcentologije te su glavna područje njezina znanstvenoga rada normativna akcentologija, morfologija i teorija standardnoga jezika.
Članica je Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku i Savjeta za jezik HRT-a. Objavila je dvije autorske knjige te niz znanstvenih radova u časopisima i zbornicima radova.