Jasna Verk, Davor Marčeta: Pametni roboti

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 17:00 - 18:30

Mjesto održavanja:
Zajednica tehničke kulture Pula, Centar za tehničke aktivnosti Veruda, Trg kralja Tomislava 13, Pula

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole

Detalji

Neke tehnologije umjetne inteligencije prisutne su već više od 50 godina, ali napredak u računalnoj snazi, dostupnost goleme količine podataka i novi algoritmi posljednjih su godina doveli do velikih otkrića u području umjetne inteligencije.
Davor Marčeta, dipl.ing. elektrotehnike, voditelj je radionice robotike i elektronike u CTA Veruda za učenike osnovnih škola.
Uz projektiranje i izradu tiskanih elektroničkih pločica, PC hardvera, radu na grupnim projektima, aktivan je na razvoju industrijskog brojača (indukcijskog), autor je programa za predikciju potrošnje plina RBF neuronskom mrežom i pripadajućeg grafičkog korisničkog sučelja za navedeno rješenje.
Davor ima veliko iskustvo u automatizaciji postrojenja i procesa, zgrada i životnih prostora, sustava obnovljivih izvora energije, mobilnih robota, industrijskih robota stoga  polaznike motivira na primjenu umjetne inteligencije u edukacijskoj robotici.
Polaznici na zanimljiv način i često korištenjem svega nekoliko računalnih naredbi mogu naučiti osnovne pojmove umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija je sposobnost računala da obavlja zadatke koje bi inače morali raditi ljudi, jer je potrebna ljudska inteligencija za njihovo izvršenje.
Na radionici robotike i elektronike polaznici upoznaju i testiraju naprednog STEM edukacijskog robota za micro:bit, uče kako napraviti detekciju lica i objekata. Na robota postavljaju UI senzornu kameru s ekranom koja ima funkcije prepoznavanja objekta, lica, linije, boja, a zatim robota programiraju. Svi ti alati služe za učenje i poučavanje o umjetnoj inteligenciji na praktičnom primjeru robota.
Polaznici imaju mogućnost sami nadograđivati robota te pokazati primjer dobre prakse korištenja robota i jednostavnog programskog alata za učenje i poučavanje o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju.
Predviđa se da će umjetna inteligencija donijeti goleme promjene u budućnosti, no ona je već sada prisutna u našem svakodnevnom životu. Na temu ovogodišnjeg Festivala, polaznici su izradili i pripremili prezentaciju Robotske ruke, brojač kartica, garažna vrata i pametnu kuću.

Biografija:

Davor Marčeta rođen 1984. u Puli. Završio Fakultet elektrotehnike i računarstva  (smjer automatika) u Zagrebu 2010. godine. Područja interesa su mu automatizacija  procesa i sustavi obnovljivih izvora energije. Vanjski  je suradnik Zajednice u CTA Veruda.
Jasna Verk rođena je u Puli. Diplomirala na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula. Voditeljica je Centra za tehničke aktivnosti Veruda. Priprema i organizira održavanje radionica iz raznih područja tehničke kulture i informatike za učenike i odrasle osobe.