Nikola Biliškov: Jesmo li inteligentniji od bakterija?

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 11:30 - 12:30

Mjesto održavanja:
Zajednica tehničke kulture Pula, Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije, Frane Glavinića 3, Pula

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
Opća populacija

Detalji

Sveobuhvatna ekološka kriza, koja se naročito očituje u klimatskoj krizi, krizi bioraznolikosti i rastućem zagađenju, posljedica je načina funkcioniranja prevladavajućeg socioekonomskog sustava, koji u zadnjih 200 godina pogoni tzv. zapadnu civilizaciju.
Rastuća nejednakost, globalna ekološka nepravda, rapidna degradacija ekosustava i destabilizacija globalnog klimatskog sustava su posljedica nesmiljenog crpljenja resursa, te pritisci na sve kategorije planetarnih granica. Sve se to može pripisati profitom pogonjenog imperativa stalnog rasta. Predavač će se kritički osvrnuti upravo na (ne)održivost tog narativa. Konkretno, pokušat će otvoriti raspravu o pitanju jesu li kapaciteti čovječanstva, kao inteligentne vrste koja je stvorila civilizaciju, dovoljni za suočavanje s ekološkom krizom, kao ultimativnom egzistencijalnom prijetnjom.

Biografija:

Nikola Biliškov je rođen 1974. u Puli, gdje se i školovao. Od 1993. godine živi u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković. Profesionalni interes mu je fokusiran na kemijsku reaktivnost u čvrstom stanju, te na spektroskopsko praćenje kemijskih i fizikalnih procesa. Kao gostujući znanstvenik je boravio na Švicarskom federalnom institutu za materijale (EMPA), te na Sveučilištu McGill u Montrealu, Kanada, kao stipendist programa Europske komisije za iskusne istraživače Marie Skłodowska Curie. Inicijator je Apela za sustavnu klimatsku akciju, na čijem je temelju utemeljio inicijativu Znanstvenici za klimu – Hrvatska, koja aktivno zagovara prevođenje najboljih raspoloživih znanstvenih spoznaja u efikasne klimatske politike. Dobitnik je Priznanja Krunoslav Sukić Centra za mir u Osijeku za knjigu godine 2016. te Posebnog priznanja IRB-a za popularizaciju znanosti 2017. i 2019.