Vidljive i nevidljive boje – iz restauratorske i umjetničke prakse, Dijana Nazor

Datum i vrijeme:
srijeda 10.4.2019., 8:00 - 20:00

Organizacija:
Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Galerija „Idealni grad“

Detalji:

U predavanju će se pokazati nova metoda restauratorskog retuša u povezanom sloju u vidljivom (V) i bliskom infracrvenom spektru. Na osnovi spoznaje InfraRed teorije,  istražene su nove mogućnosti retuša na temelju propitkivanja pigmenta (boje) i određivanju njegove Z vrijednosti.

Infracrveno slikarstvo je nova metoda slikanja dvostrukih slika na istom platnu.

Proučavanjem blizanaca boje jedna je slika vidljiva u vizualnom spektru, a potpuno druga je vidljiva u bliskom infracrvenom području. Istraživanje dva stanja umjetničke slike na istom nosiocu (kromatsko i akromatsko), dovelo je do stvaranja novog izražavanja u umjetnosti.

 Ključne riječi: bizanci boja, InfraRed teorija, retuš, dvostruke slike

Biografija:

Dijana Nazor rođena je 1971. u Splitu. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, kod prof. Kuzme Kovačića i dr. sc. Tomislava Marasovića te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Doktorirala je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti, slikarstvo, kod mentora red. prof. art. Igora Rončevića  i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Vujić s doktorskim radom pod naslovom: „Slike u infracrvenom područu: odlaganje vidljivoga“. Radila je kako učiteljica likovne kulture od 1999. do 2003. godine u tri osnovne škole te kao profesor likovne umjetnosti u XI. gimnaziji u Zagrebu. Vodila je likovne radionice u Osnovnoj Montessori školi Barunice Dédée Vranyczany od 2005. do 2007. i Baštinarnicu za djecu i odrasle u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu od 2005. do 2009. Zaposlena je u Hrvatskom restauratorskom zavodu od 2004. godine, prvo u Radionici za papir i kožu, te iste godine prelazi na Odjel za štafelajno slikarstvo, Odsjek III. Stekla je više stručno zvanje za višeg konzervatora-restauratora 2013. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada, priznanja i pohvale za umjetnički rad i dviju državnih nagrada za doprinos u likovno-pedagoškom radu. Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti od 2013. godine. Živi i radi u Zagrebu.

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019