Geološka radionica „Što nam govore boje geoloških i geografskih karata?“, voditeljica: Petra Šparica

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 8:00 - 20:00

Mjesto održavanja:
Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Viši razredi osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Dvorana CZKIO

Detalji

Osnovna znanja iz geologije smatraju se jednim od polazišnih saznanja za većinu prirodnih znanosti. Nažalost, u gradivu obuhvaćenom iz geografije (i biologije) u školama je najčešće slabije zastupljen ovaj aspekt. Cilj predložene radionice je približiti geologiju školskoj djeci. Ova radionica obuhvaćala bi teorijske osnove iz geologije i paleontologije, uz učenje osnovnih termina i upoznavanje s geološkom kartom i geološkim razdobljima. Radionica bi se sastojala od 5 djelova:

1.)        Što je to geološka karta? Prikazali bi geografsku i geološku kartu i dali zadatak učenicima da uoče razlike.

2.)        Kako se određuje mjerilo na karti?

3.)        Ukazivanje na različitost boja na geološkoj karti (svaka boja predstavlja jedan period)

4.)        Aktivnost : umetanjem crteža izumrlih vrsta životinja i biljaka u odgovarajuće geološke periode i epohe (boje). Na taj način se dobiva prikaz biološke evolucije na Zemlji te se upoznaju vodeći predstavnici geoloških razdoblja.

5.)        Dodatna aktivnost: bojenje slijepe geološke karte Zagrebačke županije shvaćajući značenje pojedinih boja i oznaka na geološkoj karti. Kao predložak imat će geološku kartu županije izrađenu u Hrvatskom geološkom institutu.

Biografija:

Petra Šparica je rođena 24. svibnja 1980 godine. Nakon završenog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer geologija – paleontologija radi na projektima Hrvatskog geološkog instituta vezanim za geokemiju okoliša. Stručno osposobljavanje u trajanju od godinu dana odradila je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u svojstvu muzejskog pedagoga. Naglasak radnih aktivnosti bio je rad s posjetiteljima te osmišljavanje programskih aktivnosti za vrtiće i škole. Obavljala je redovite poslove za organizirane grupe posjetitelja, aktivno sudjelovala u organizaciji i realizaciji muzejskih pedagoških programa kao što su stručne i kreativne radionice u muzeju i izvan njega. Samostalno je osmislila uspješne projekte za djecu i mlade. Položila je stručni ispit za zvanje Muzejski pedagog. Trenutno je zaposlena kao Viši stručni suradnik za socio kulturne i edukativne programe u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019