Crveni protoni i plavi neutroni, Milivoj Uroić

Datum i vrijeme:
petak 12.4.2019., 13:30 - 14:30

Mjesto održavanja:
Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
Dvorana 3. krila

Detalji

Iako je atomska jezgra vrlo složen i nedovoljno razjašnjen kvantnomehanički sustav, predodžba o osnovnim svojstvima jezgara dade se zorno predočiti vrlo jednostavno, pomoću plavih i crvenih kuglica. Boje su odabrane tako da budu u skladu s uobičajenom kartom nuklida, pa nije potrebno nikakvo posebno predznanje da bi se uhvatila poanta priče.

Biografija:

Milivoj Uroić

Rođen sam 11.7.1969. u Zagrebu, gdje sam 1988. završio matematičku gimnaziju (MIOC). Diplomirao sam fiziku na Prirodoslovno Matematičkom fakultetu u Zagrebu 1995., gdje sam se i zaposlio kao znanstveni novak. Nakon magisterija 2000.i doktorata 2004. na Fizičkom odsjeku PMF-a počeo sam surađivatis eksperimentalnim nuklearnim fizičarima instituta Ruđer Bošković,gdje sam i zaposlen od 2007. do danas. Posebna mi je čast i obaveza voditi brigu o neutronskom generatoru Instituta, akceleratoru čija povijest seže u doba nastanka Instituta i zamahu nuklearne fizike u Zagrebu nakon 2. svjetskog rata. Bavim se i kinematikom nuklearnih reakcija, detektorima u nuklearnoj fizici i eksperimentalnim postavama na drugim europskim i svjetskim institucijama (Padova, Catania, Orsay, Caen, Louvain la Nevue, Vancouver). Od privatnih hobija istaknuo bih bavljene speleologijom i orijentacijskim trčanjem

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019