Zašto je nebo plavo, oblaci bijeli, a trava zelena, Saša Ceci

Datum i vrijeme:
petak 12.4.2019., 9:30 - 10:30

Mjesto održavanja:
Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
Dvorana 3. krila

Detalji

Na predavanju ćemo vidjeti što je to svjetlost i što znači da je svjetlost neke boje. Vidjet ćemo otkud plava boja nebu i zašto je Sunce na zalasku crveno.  Kad to shvatimo, uvidjet ćemo i zašto su oblaci bijeli, iako se sastoje od prozirne vode, ali i zašto je mlijeko bijelo, baš kao oblak. Svjetlost koja nam dolazi sa Sunca je zapravo bijela, iako djeca Sunce u pravilu crtaju kao žuto - vidjet ćemo zašto. Posebno zanimljive stvari se događaju kad se ta bijela svjetlost odbija od raznih predmeta oko nas. Tada mi vidimo svu raskoš boja. No vidimo li mi da je neki predmet, primjerice, plav zato što nam s njega dolazi plava svjetlost? Pitanje izgleda glupo, svima je jasno da je tako. Kako bi uopće moglo biti drugačije. No kao i mnoga druga "glupa" pitanja koja imaju "očigledan" odgovor, i ovo ima odgovor koji je - neočekivan. Koji? Navratite na predavanje pa ćete vidjeti.

Biografija:

Fizičar Saša Ceci radi na Institutu Ruđer Bošković i CERN-u gdje proučava ponašanje raznih čestica, najmanjih komadića materije, kad se one sudare. Zadnjih desetak godina aktivan je u promociji znanosti i kritičkog mišljenja pišući zabavno-znanstveno-popularne tekstove na portalu Jutarnjeg lista (kolumna/blog Blesimetar) i na svojem zidu na facebooku (što često prenesu razni portali). Uz to, autor je i voditelj znanstvene emisije Treći element na HRT-u te organizator mjesečnih popularnih predavanja Skeptici u pubu.

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019