Ja vidim, ti ne vidiš!, voditeljice: Vedrana Ivić i Marta Balog

Datum i vrijeme:
srijeda 10.4.2019., 11:00 - 11:45

Mjesto održavanja:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Praktikum iz mikrobiologije /biologije

Detalji

Boje su sveprisutne u svijetu koji nas okružuje no ne doživljavamo ih svi na isti način.  Lješnjak, kava, krem i čokolada samo su neki od pojmova kojima će prosječna žena pokušati opisati boju. Prosječan će muškarac za istu boju samo reći da je smeđa. Isto se može primijeniti i za sve druge boje jer muškarci i žene zaista doživljavaju boje na drukčiji način. Razlogu takvom nesrazmjeru može se objasniti evolucijom. Praljudi su živjeli u skupinama koje su se bavile lovom, a u takvim su društvima žene imale ulogu u prikupljanju voća i povrća. U tome su morale biti iznimno vješte jer je uočavanje sitnih razlika u nijansi bilo iznimno važno –  odabir krive biljke ili ploda mogao biti poguban za cijelu zajednicu. Razlike u strukturi oka ne objašnjavaju zašto žene i muškarci različito vide boje – odgovor na to pitanje krije se u mozgu. Muški spolni hormon testosteron jedan je od čimbenika koji utječu na percepciju boja. Različite razine testosterona u mozgu utječu na značajno drukčiju organizaciju neurona u vidnoj kori mozga. Tijekom radionice ćemo testirati vašu percepciju boja raznim testovima koje ćemo pripremiti.

Biografija:

Voditeljice:

Vedrana Ivić, dr. sc. , Medicinski fakultet Osijek, vedrana.ivic@mefos.hr, 095 805 1221

 

Dr. sc. Vedrana Ivić je 2008. diplomirala kao profesor biologije i kemije na Odjelu za biologiju i Odjelu za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. 2017. je doktorirala u području Biomedicine i zdravstva na Sveučilišnom poslijediplomskom interdisciplinarnom doktorskom studiju Molekularne bioznanosti. Od 2009. je zaposlena u Laboratoriju za neurobiologiju Medicinskog fakulteta Osijek gdje sudjeluje u provođenju nacionalnih i međunarodnih projekata pod vodstvom prof. dr. sc. Marije Heffer. 2010. se usavršavala na Odjelu za neurobiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Osim sudjelovanja u projektima, Vedrana Ivić sudjeluje u organizaciji i izvođenju nastave Katedre za medicinsku biologiju i genetiku (vježbe i seminari u nastavi kolegija koje izvodi Katedra na Sveučilišnom integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju medicine te Sveučilišnim preddiplomskim i diplomskim studijima medicinsko laboratorijske dijagnostike) i popularizaciji znanosti (član organizacijskog odbora Tjedna mozga, sudionik Festivala znanosti). Tijekom rada usavršila je sljedeće metode i vještine: rukovanje laboratorijskim životinjama, bihevioralni testovi laboratorijskih životinja, lezija leđne moždine; imunohistokemijske metode; Western blot; elektroforeza, real time PCR; metode izdvajanja nukleinskih kiselina; svjetlosna i fluorescentna mikroskopija, mikrodisekcija.

Vedrana Ivić je autorica 4 znanstvena rada, sudjelovala je na 24 znanstvena skupa (usmenim ili poster priopćenjem) te na EMBO praktičnoj međunarodnoj školi kao instruktor.

 

Marta Balog, mag. biol. Medicinski fakultet Osijek, mbalog@mefos.hr, 098 655 705

 

Marta Balog 2008. stječe naziv prvostupnice, a 2011. magistre biologije na studiju biologije Odjela za biologiju Sveucilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Istraživacki dio magistarskog rada odradila je na Odjelu za molekularne bioznanosti Sveucilišta u Grazu (Austrija), a jedan semestar provela je na stručnoj praksi na Odjelu za mikrobiologiju Sveucilišta u Leuvenu (Belgija). Od listopada 2013. godine radi kao asistent na Katedri za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta Osijek. Sudjeluje u nastavnom kurikulumu na studijima medicine te medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Trenutno je pri završetku poslijediplomskog studija Neuroznanost, Medicinskog fakulteta, Sveucilišta u Zagrebu. Suradnica je na projektu Raft Tuning (voditelj prof. dr. sc. Marija Heffer). 2014. godine postala je stipendist Bohdan Malaniak Cedars Sinai Medical Centre – RECOOP Young Scientist Travel Grant stipendije i usavršavala se radeći na istraživanju kroničnog stresa na Odjelu za farmakologiju Sveučilišta u Szegedu (Mađarska) pod mentorstvom prof. Roberta Gaspara.  2018. godine boravi u Laboratoriju za staničnu signalizaciju povezanu s neurodegeneracijom na Biomedicinskom Fakultetu, La Laguna, Tenerife, a boravak je stipendiran ERASMUS KA1 stipendijom. Sudjelovala je na preko 20 znanstvenih skupova. Tijekom obrazovanja i dodatnim edukacijama savladala je slijedeće znanstvene tehnike: imunohistokemijsko bojanje, metode izdvajanja DNA, genotipizacija, mikroskopija, protočna citometrija, Wester blotting, rukovanje pokusnim životinjama, testovi ponašanja pokusnih životinja, kirurški postupci na pokusnim životinjama, rad s bakterijskim kulturama, molekularno kloniranje, konfokalna mikroskopija. Aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti i radu sa studentima. Član je organizacijskog odbora ˝Tjedna mozga˝ (od 2012.), a 2016. je kao Tajnica sudjelovala u organizaciji ˝Ljetne škole stresa˝ u Osijeku (lipanj/2016) na kojoj je primila nagradu Sveučilišta u Kaliforniji, ˝Medal for special achievements˝. Sa studentima medicine sudjelovala je u prijevodu knjige iz područja opće neuroznanosti kao pomoćnica urednice i prevoditeljica (D. Purves: Neuroscience, 5th edition). Objavila je 2 znanstvena rada, a na još 3 publikacije navedena je kao koautor. Članica je hrvatskih društava CroLASA, HDBMB te Hrvatskog društva neuroznanosti.

Osobna web stranica: https://www.linkedin.com/in/marta-balog-5a2b3aa7/