Pigmenti mikroorganizama koji nas okružuju, predavačica: Marina Relatić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 11:30 - 12:15

Mjesto održavanja:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti, opća populacija

Detalji

Brojni mikroorganizmi stvaraju pigmente s ciljem zaštite i od vanjskih utjecaja i drugih makro i mikro organizama. Ponekad pigmenti koje stvaraju i izlučuju sudjeluju i u njihovoj patogenosti. U svakodnevnom životu čovjek je prekriven i okružen raznovrsnim mikroorganizmima, sveprisutnim bakterijama ili različitim vrstama gljivica i plijesni. Ostavimo li hranu predugo na zraku na njoj će se razmnožiti bakterije i plijesni. U vlažnim prostorijama često po zidovima naraste crna plijesan, a ukoliko zaboravimo očistiti kupaonicu možemo vidjeti crvenkaste naslage Seratie sp. Često se postavlja pitanje patogenosti tih mikrooganizama i koja je uloga pigmenata u tome. Predavanje će pružiti odgovore na pitanja koji nas mikroorganizmi okružuju, koje pigmente proizvode i čemu im služe te koliko su uopće opasni za naš organizam.

Biografija:

Marina Relatić, studentica 3. godine medicinsko-laboratorijske dijagnostike (e-mail: mrelatic@mefos.hr marina.relatic1@gmail.com, telefon: 097/666-1327)
Rođena sam 24. srpnja u Virovitici. Završila sam opću gimaziju Srednje škole Marka Marulića u Slatini. Studentica sam 3. godine Medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Tijekom srednje škole sudjelovala sam u raznim projektima. Imam puno iskustva u javnim nastupima, a tijekom studiranja sudjelovala sam na smotrama sveučilišta sve tijekom studiranja. Zainteresirana sam za znanstveno-istraživačko područje medicine, posebice za mikrobiologiju, volim predavati i prenositi znanje drugima.

Mentor: Milorad Zjalić, mag.biol., mzjalic@mefos.hr, +385989146425
2016. Diplomirao biologiju na Odjelu za Biologiju Sveučilišta Josipa Jurja
Strossmayerac s temom; Ekspresija PSA-NCAM molekule u optičkom
tektumu riba koštunjača u odnosu na ekološku nišu;
Objavio rad; The expression of PSA-NCAM molecules in the optical
tectum of teleost fish in relation to the ecological niche;
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfb.13352
2016.- danas zaposlen na Medicinskom Fakultetu u Osijeku, pri HRZZ
projektu prof.dr.sc.Marije Heffer,dr.med.
https://scholar.google.hr/citations?user=hCjc-McAAAAJ&hl=en