Mijenjanje političkih boja parlamentarnih zastupnika i zastupnički mandat, predavač: Ivica Pavić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 14:00 - 15:00

Organizacija:
Pravni fakultet, Stjepana Radića 13, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
Studenti, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Dvorana 1

Detalji:

U posljednje vrijeme na hrvatskoj političkoj sceni sve popularnijom temom postaje problematika zastupničkog mandata u slučaju kada parlamentarni zastupnik napušta političku stranku ili koaliciju na čijoj je kandidacijskoj listi izabran u parlament.

Treba li zastupnik koji to učini “vratiti mandat“, tj. treba li zastupnički mandat u tom slučaju pripasti političkoj stranci ili koaliciji na čijoj listi je zastupnik izabran?

Postoji li normativno uporište za odgovor na pitanje o obilježjima zastupničkog mandata u Ustavu Republike Hrvatske i hrvatskom izbornom zakonodavstvu?

Kakvo je stajalište pravne teorije o obilježjima zastupničkog mandata?

Koji modeli pravnog uređenja instituta zastupničkog mandata postoje u pravu odabranih država po pitanju napuštanja i promjene političke stranke za vrijeme trajanja zastupničkog mandata?

 

Kroz izlaganje i uz popratne medijske sadržaje predavač odgovara na sva gore navedena i druga pitanja (npr. odnos stupnja razvijenosti demokracije, korupcije i pravnog uređenja zastupničkog mandata).

Biografija:

Ivica Pavić, mag. iur. (asistent, Pravni fakultet, kontakt: ipavic@pravos.hr, mobitel: 091/224-5550)

 

Rođen 1991. u Slavonskom Brodu gdje završava osnovno i srednje obrazovanje.

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij prava završava na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Tijekom studija je nagrađen nizom Dekanih nagrada za uspjeh i Rektorovom nagradom za seminarski rad, a bio je i korisnik stipendije Zaklade Zlatko Crnić.

Asistentom na Pravnom fakultetu u Osijeku postaje 2015. godine, kada je zaposlen na Katedri ustavnih i političkih znanosti.

Od 2016. godine studira na poslijediplomskom doktorskom studiju prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Autor je dvaju znanstvenih radova i jednog prikaza knjige.

 

Stranica: https://www.pravos.unios.hr/katedra-ustavnih-i-politickih-znanosti/15113