Binarni kod u bojama, voditeljica: Rebeka Kalazić, suradnice: Snježana Novaković i Dragica Predrijevac

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 10:00 - 12:00
utorak 9.4.2019., 10:00 - 12:00
srijeda 10.4.2019., 10:00 - 12:00
četvrtak 11.4.2019., 10:00 - 12:00
petak 12.4.2019., 10:00 - 12:00

Organizacija:
I. gimnazija Osijek, Županijska 4, Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti, opća populacija

Detalji:

Upoznajmo način na koji računala slova i ostale znakove pretvara u stanja bajtova, tj. jedinice i nule pojedinih bitova unutar bajta. Kako bismo omogućili unos i zapis teksta i ostalih znakova u računalo, moramo svaki od ovih znakova zapisati u obliku jedne od 256 mogućih kombinacija vrijednosti bitova u bajtu. Kodni standard određuje koji znak treba zapisati kojom od kombinacija nula i jedinica. Za svaki kodni standard postoji tablica u kojoj je zapisano koji znak je prikazan kojim nizom nula i jedinica. Svrha kodiranja je prikazati podatke u obliku prikladnom za obradu ili prijenos. Sav materijal koji se koristi u radionici unikatan je, napravljen od eko materijala. Posjetitelji će naučiti napisati svoje ime i prezime pomoću binarnog koda. Nakon toga će po napisanoj shemi svog imena i prezimena pomoći nula i jedinica napraviti unikatni nakit (narukvicu ili ogrlicu) za sebe ili nekome za poklon.

Biografija:

Voditeljica:

Rebeka Kalazić, profesor matematike

rebeka.kalazic@gmail.com

0981706467

Završila sam Pedagoški fakultet u Osijeku, smjer matematika – fizika.  Od 1993. godine predajem matematiku u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiviji pristup radu, uključujući se u razne projekte i stručna osposobljavanja. Održala sam više radionica i predavanja na državnim skupovima. Autor sam udžbenika iz matematike za I. razred gimnazija i tehničkih škola, vodielj sam Županijskog vijeća nastavnika matematike te član Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike. Svojim radom napredovala sam u zvanje profesor savjetnik matematike.

Suradnice:

 

Snježana Novaković, profesor matematike i fizike,

snjeza.novakovicos@gmail.com

098437086

Završila sam Pedagošku akademiju u Osijeku, smjer matematika – fizika.  Od 1996. godine predajem matematiku i fiziku u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiviji pristup radu s učenicima, uključujući se u razne projekte i stručna osposobljavanja. Završena ECDL full diploma, ISE nastavnik guru diploma. U suradnji s ETF fakultetom završila sam projekt „Jačanje položaja žene na tržištu rada“, sudjelovala sam s kolegicama na Znanstvenom pikniku u Zagrebu 2016. godine.

Dragica Predrijevac, profesor biologije

dragica.predrijevac@gmail.com

0911523128

Završila sam Pedagošku akademiju u Osijeku, smjer biologija-kemija. Od 1992. godine predajem biologiju u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiv pristup u radu s učenicima, uključujući se individualno i s učenicima u razne projekte. Održala sam više radionica na županijskim skupovima. Svojim radom nastojim kod učenika razviti samosvijest o ekologiji i životu sa prirodom.