Tajne purpura (Ana Bratoš Cetinić i Josip Mikuš)

Datum i vrijeme:
utorak 9.4.2019., 17:00 - 18:00

Organizacija:
Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
Opća populacija

Detalji:

U gradu Tiru, uz obalu Sredozemnoga mora, još 1600 godina prije Krista, proizvodila se skupocjena boja kojoj Feničani, u znatnoj mjeri, duguju svoj trgovački uspjeh. Tirskim purpurom ogrtali su se faraoni i carevi, kraljevi i kardinali, a spominju ga Homer i u Ilijadi i u Odiseji, Virgilije u Eneidi, evanđelisti u Bibliji. Na predavanju Tajna purpura saznajte što puževi imaju s tom slavnom bojom.

Biografija:

Ana Bratoš Cetinić rođena je u Dubrovniku 1973., gdje završava osnovnu i srednju školu. Zvanje profesorice biologije, magistrice oceanologije i doktorice biologije stekla je na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000. godine zaposlena je na Sveučilištu u Dubrovniku. Bavi se bentoskim organizmima, osobito školjkašima i drugim mekušcima, sudjeluje u nastavi i raznim istraživanjima.

Josip Mikuš, diplomirani inženjer biologije, magistar oceanologije i doktor prirodnih znanosti, zaposlen je na Sveučilištu u Dubrovniku. Bavi se nastavnim i znanstveno-istraživačkim radom u području planktologije.