Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf
Ne bacajte koru citrusa! Priredite funkcionalne jestive filmove!, Antonela Ninčević Grassino, Maja Dent, Lana Klaić, Martina Čosić, Vedrana Jakuš-Mejarec
Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 10:00 - 12:00
Mjesto održavanja:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6
Vrsta događanja:
Radionica
Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole
Lokacija (prostorija):
Laboratorij za analitičku kemiju (V. kat) Zavoda za kemiju i biokemiju
Detalji
Biofilmovi predstavljaju tanki sloj materijala koji se nalazi na površini hrane ili između komponenti hrane, a osim jestivih i zaštitnih svojstava biofilmovi moraju posjedovati i odgovarajuća teksturalna svojstva. Proizvode se od prirodnih polimera, a mogu biti nosači bioaktivnih sastojaka ekstrahiranih i iz različitih nusproizvoda prehrambene industrije.
Sukladno trendovima iskorištenja agroindustrijskog otpada, kao i primjene biofilmova zbog izvanrednih svojstava biorazgradivosti i bioaktivnosti, na ovoj radionici pokazat će se njihova priprava i obogaćivanje vodenim ostacima kore citrusa. U tu svrhu provest će se vodena destilacija po Clevengeru, a dobiveni ekstrakti će se ugrađivati u pektinske i alginatne biopolimere. Što je pektin? Što je alginat? Zašto ih koristimo pri izradi jestivih biofilmova? Zašto ih obogaćujemo? Kako ih karakteriziramo? Zašto iskorištavamo nusproizvode prehrambene industrije i nusproizvode vodene destilacije? O svemu tome, i još puno, puno…više saznajte na radionici!
Biografija:
Antonela Ninčević Grassino
http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_kemiju_i_biokemiju/laboratorij_za_analitičku_kemiju/antonela_nincevic_grassino
Maja Dent
http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_kemiju_i_biokemiju/laboratorij_za_analiticku_kemiju/maja_dent
Lana Klaić
Martina Čosić
Vedrana Jakuš-Mejarec