Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf
Zašto su svinje važne za naše društvo?, Dubravko Škorput, Ana Kaić
Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 16:00 - 16:45
Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Vrsta događanja:
Predavanje
Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole
Lokacija (prostorija):
Mala dvorana
Detalji
Svinje su udomaćene prije 10 000 godina i od tada imaju važnu ulogu u životu ljudi i razvoju društva. Iako na spomen svinja prvo pomislimo na meso i ukusne proizvode, ne treba zanemariti ni ostale uloge koje svinje imaju u našim životima. Svinje su vrlo slične ljudima te se zbog toga mogu koristiti u znanstvenim istraživanjima u medicini. U novije vrijeme svinje su postale i kućni ljubimci, a zbog svog odličnog njuha, mogu se koristiti u potragama za skupocjenim gljivama, tartufima. Svinjski gnoj danas se učinkovito koristi kao bioplinsko gorivo za proizvodnju energije. Svinje svoj doprinos daju u proizvodnji sapuna, četkica za zube, gumenih bombona i kože. No, svinje nisu u svim društvima jednako prihvaćene, te se njihove uloge razlikuju u pojedinim društvima. Kakav je odnos svinja i ljudi i njihov značaj za društvo u cjelini, poslušajte na našem predavanju.
Biografija:
Dubravko Škorput diplomirao je 2007. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Stočarstvo, usmjerenje Mljekarstvo. Od 2008. godine zaposlen je na Zavodu za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 2008. godine upisao je doktorski studij Poljoprivredne znanosti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju auditornih i praktičnih vježbi za studente iz kolegija Uzgoj i korištenje svija, te Uzgoj svinja i sustavi proizvodnje svinjskog mesa. Doktorski disertaciju obranio je 2013. godine, a od 2022. godine zaposlen je kao izvanredni profesor na Zavodu za specijalno stočarstvo. Tijekom znanstvene karijere usavršavao se na nekoliko inozemnih institucija u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji i Srbiji. Objavio je četrdesetak znanstvenih i stručnih radova. Urednik je i stručnog časopisa „Svinjogojstvo“.
Ana Kaić je diplomirala 2007. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu, studij Stočarstvo, usmjerenje Mljekarstvo. Od 2007. godine zaposlena je na Zavodu za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente iz kolegija Objekti i oprema u tehnologiji mesa, Toplinski obrađeni mesni proizvodi, te Osnove stočarstva. Doktorsku disertaciju obranila je 2013. godine, a od 2022. godine je izvanredna profesorica na Zavodu za specijalno stočarstvo. Tijekom 2009. godine boravi na usavršavanju u mesnoj industriji PIK Vrbovec, pohađa tečaj senzorne analize te stječe zvanje suca eksperta za pršut i druge suhomesnate proizvode. Tijekom znanstvene karijere usavršavala se na inozemnoj instituciji u Sloveniji. Objavila je četrdesetak znanstvenih i stručnih radova.