Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Antioksidacijska aktivnost eteričnih ulja i hidrolata, Maja Dent i Doris Barić

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Prezentacija

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Ljekovitim biljkama poput lovora (Laurus nobilis L.), kadulje (Salvia officinalis L.), ružmarina (Rosmarinus officinalis L.), bosiljka (Ocimum basilicum L.) i komorača (Foenicumum vulgare A.) izolirano je eterično ulje vodenom destilacijom po Clevengeru te je kao nusprodukt dobiven hidrolat. Eterično ulje i hidrolat su odvojeno skupljeni u bočice i skladišteni na sobnoj temperaturi 90 dana. Eterična ulja i hidrolati posjeduju snažno antioksidacijsko djelovanje zbog visokog udjela biološki aktivnih spojeva. Stoga, eterična ulja i hidrolati se sve više primjenjuju u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao zasebni proizvodi ili dodaci. U prehrambenoj industriji se koriste u mikrobiološkoj zaštiti sviježe i procesuirane hrane, za ispiranje voća i povrća, za obogaćivanje okusa prehrambenih proizvoda, a u farmaceutici kao dodaci kremama, losionima i dr. Praćena je dinamika promjene antioksidacijske aktivnosti primjenom DPPH metode kroz 90 dana. Skladištenjem eteričnih ulja i hidrolata lovora, kadulje, ružmarina, bosiljka i komorača na sobnoj temperaturi antioksidacijska aktivnost se smanjila već nakon 14 dana.

p>https://www.youtube.com/watch?v=aG_sktochHQ