Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

I Zagreb svoju algu ima (u okviru 150. obljetnice Zoologijskog zavoda), Goran Kovačević, Martina Ivšić, Damir Sirovina, Davor Želježić, Zrinka Radovanović

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 14:00 - 16:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Jeste li znali da i Zagreb svoju algu ima? Skupina Chlorella zagrebiensis opisana je 2007. godine (Chlorella zagrebiensis Kovac. & Jelen. (2007)). Ove endosimbiotske alge izolirane iz zelene hidre održavaju se kao prve trajne laboratorijske kulture u svijetu i dobile su naziv po našem gradu Zagrebu! Pozivamo vas na upoznavanje sa „zagrebačkom algom“: upoznajte endosimbiotske alge, simbiotski odnos hidre i alge, zavirite pod mikroskop i upoznajte „zagrebačku algu“!

Biografija:

Goran Kovačević

Goran Kovačević (1974.) je redoviti profesor u Zoologijskom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor i koautor je više od 60 znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovao je s više od 60 priloga na znanstvenim skupovima. Nositelj je i izvoditelj brojnih kolegija iz područja evolucije i simbioze na svim razinama studija te je mentor i suvoditelj više od 40 kvalifikacijskih radova. Po prvi puta je uspješno izolirao u trajnim laboratorijskim kulturama endosimbiotske alge iz zelene hidre te utvrdio njihov polifiletski status. Za endosimbiotske alge izolirane iz zelene hidre ustanovio je naziv Chlorella zagrebiensis i uveo je novu ekotoksikološku metodu Chlorella test. Jedan je od osnivača Laboratorija za evoluciju, simbioze i molekularnu filogenetiku. Aktivan je u popularizaciji znanosti i struke s više od 50 aktivnosti.

 

Martina Ivšić

 

Damir Sirovina

 

Davor Želježić

 

Zrinka Radovanović