Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

3D-ispis — inteligentniji način proizvodnje, Domagoj Vrsaljko

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 10:30 - 11:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Predavanje će pokazati različite aspekte 3D-ispisa te kako ta tehnologija mijenja način proizvodnje u različitim industrijama. Objasnit će se što je 3D-ispis, kako radi, koje su osnovne tehnike i materijali koji se koriste. Istaknut će se prednosti 3D-ispisa u odnosu na tradicionalne metode proizvodnje, uključujući smanjenje troškova, bržu proizvodnju, prilagodljivost dizajna i smanjenje otpada.

Nakon uvodnog dijela, prikazat će se primjene 3D-ispisa, tj. pregledati različite primjene 3D-ispisa u različitim industrijama kao što su medicina, automobilska industrija, zrakoplovstvo, arhitektura, modni dizajn, itd., te će se komentirati inteligentni sustavi vezani uz 3D-ispis: umjetna inteligencija, strojno učenje i druge napredne tehnologije korištene za optimizaciju procesa 3D-ispisa te poboljšanje kvalitete proizvoda i optimizaciju resursa.

Biografija:

Prof. dr. sc. DOMAGOJ VRSALJKO

Znanstvena istraživanja prof. Vrsaljka vezana su uz područje kemijskog inženjerstva, inženjerstva materijala, posebice polimernih kompozita i mješavina te inženjerstva površina. Zadnjih godina naglasak istraživanja usmjerava na tehnologije aditivne proizvodnje povezane s polimernim materijalima. U sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost ustrojio je i opremio Laboratorij za aditivnu proizvodnju (nabavka nekoliko 3D-pisača i jednog 3D-skenera) na FKIT-u.