Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Spektralne linije iz laboratorija i s neba, Vladis Vujnović

Datum i vrijeme:
subota 27.4.2024., 16:00 - 17:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole i odrasli

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Što je spektralna linija i kako funkcioniraju spektroskopi. Obrađuje se spektar vodika, najobilnijeg elementa u svemiru. Prikazuje se vrlo složeni eksperimentalni uređaj za ispitivanje jako ionizirane vodikove plazme, ovisno o tlaku i temperaturi. Djelovanjem električnog polja spektralne se linije cijepaju u komponente i deformiraju (Starkov efekt). Postojeća teorija omogućuje određivanje koncentracija elektrona u plazmi.

 

Primjeri su Sunce, bijeli patuljci i kvazari, a na promjenjivim zvijezdama RR Lyrama otkrivaju se erupcije. Na bijelim patuljcima i pulsarima vodikove spektralne linije se razdvajaju u tri komponente zbog djelovanja jakog magnetskog polja (Zeeemanov efekt), čime se saznaje jakost magnetskog polja u atmosferama tih zvijezda – koja su mnogo puta jača od Zemljinoga.

Biografija:

Vladis Vujnović, fizičar, specijalizirao se u atomskoj spektroskopiji ioniziranih plinova. Radio na Institutu za fiziku Sveučilišta i na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

Predaje predmete iz atomske fizike ioniziranog plina, astronomije s astrofizikom, aeronomije i fizike planeta. Držao predavanja i seminare za učenike, nastavnike i građanstvo. Za popularizaciju znanosti dobio Državnu nagradu za popularizcaju i promidžbu znenosti, te negradu Ivan Filipović za životno djelo. Njegovo ime nosi asteroid br. 182590. Posljednja knjiga je: “Sa svemirom na Ti”, Izvori, Zagreb 2023. Posijedio je s 45 godina. Svira pijanino.