Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Origami fraktali, Sanja Srbljinović Čuček, Maja Mihalic Skočak, Vesna Smadilo Škornjaki i Origami grupa XV. gimnazije

Datum i vrijeme:
subota 27.4.2024., 11:00 - 12:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica, izložba, prezentacija

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Učenici XV. gimnazije će pod vodstvom svojih profesorica, Maje Mihalic Skočak i Vesne Smadilo Škornjak izraditi origami fraktale za izložbu na Festivalu znanosti u TMNT. Sanja Srbljinović Čuček će s nekoliko učenika XV. gimnazije voditi prezentaciju i radionicu origami fraktala. Posjetitelji će se moći okušati u izradi origami modela fraktalne strukture i doznati nešto o primjeni fraktala u suvremenom svijetu.

Biografija:

Maja Mihalic Skočak, mag. math. et inf.

Profesorica matematike i informatike Maja Mihalic Skočak je odmah po završetku PMF-a u Zagrebu kao izvrstan student 2015. godine, počela raditi u XV. gimnaziji gdje svoju ljubav prema matematici i informatici prenosi svojim učenicima. Od početka radnog vijeka radi s učenicima nacionalnog i međunarodnog IB programa, gdje se kurikulum fokusira na razvoj intelektualnih, osobnih, emocionalnih i društvenih vještina učenika. Upravo joj je rad u IB sustavu dao uvid u to kako je važno životno povezivati s nastavnim sadržajem. Smatra da je origami idealan edukativni alat kroz koji se mogu proučavati matematički koncepti na zabavan i interaktivan način te je ove godine po prvi puta odlučila sudjelovati sa svojim učenicima na Festivalu znanosti ne bi li svi zajedno stekli nova vrijedna iskustva.

 

Vesna Smadilo Škornjak, mag. educ. math.

Vesna Smadilo Škornjak profesorica je matematike u XV. gimnaziji u Zagrebu posljednjih četrnaest godina. Početak interesa za japansku umjetnost i kulturu slučajan je, datira u njeno srednjoškolsko razdoblje, ali zadržao se trajno i kontinuirano. U origamiju nalazi smirenje, a traži vezu s matematičkim sadržajima i mogućnost implementacije dodatnih sadržaja za svoje učenike.

 

Sanja Srbljinović Čuček, mag. philol. angl.

Origami autor i popularizator origamija u znanosti, umjetnosti i obrazovanju, Sanja Srbljinović Čuček redoviti je gost na Festivalu znanosti, Danu Japana, Tuna, Sushi & Wine Festivalu, Znanstvenom Pikniku i Maker Faireu. Njeno IEEE predavanje Važnost origamija i njegova primjena u obrazovanju možete pogledati na YouTube kanalu. O njezinim origami aktivnostima možete pročitati na blogu Origami Art Novosti i na njenom profilu sa stranica Community for Creators of Origami. Sanja već drugu godinu vodi Origami grupu u XV. gimnaziji, koja i ove godine sudjeluje na Festivalu Znanosti.

 

Origami grupa XV. gimnazije