Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Inteligencija u svijetu životinja, Dubravko Škorput i Ana Kaić

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Osim što su korisne za dobivanje mlijeka, mesa i drugih proizvoda, domaće životinje nas fasciniraju mogućnošću učenja, rješavanja problema i svojom snalažljivošću.  Različite životinje imaju različite načine izražavanja inteligencije koji često ovise o njihovim prirodnim nagonima i potrebama u njihovom prirodnom okruženju. Inteligencija domaćih životinja varira među vrstama, ali mnoge od njih pokazuju iznenađujuće visoku razinu inteligencije. Koje su najinteligentnije domaće životinje? Koliko dugo pamte životinje? Imaju li goveda socijalnu inteligenciju? Kako svinje traže tartufe?  Jesu li koze zlopamtila? Odgovore na ova i druga pitanja o inteligenciji u svijetu domaćih životinja možete pronaći na našem predavanju.

Biografija:

Dubravko Škorput diplomirao je 2007. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Stočarstvo, usmjerenje Mljekarstvo. Od 2008. godine zaposlen je na Zavodu za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 2008. godine upisao je doktorski studij Poljoprivredne znanosti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju auditornih i praktičnih vježbi za studente iz kolegija Uzgoj i korištenje svija, te Uzgoj svinja i sustavi proizvodnje svinjskog mesa. Doktorski disertaciju obranio je 2013. godine, a od 2022. godine zaposlen je kao izvanredni profesor na Zavodu za specijalno stočarstvo. Tijekom znanstvene karijere usavršavao se na nekoliko inozemnih institucija u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji i Srbiji. Objavio je četrdesetak znanstvenih i stručnih radova. Urednik je i stručnog časopisa „Svinjogojstvo“.

 

Ana Kaić je diplomirala 2007. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu, studij Stočarstvo, usmjerenje Mljekarstvo. Od 2007. godine zaposlena je na Zavodu za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente iz kolegija Objekti i oprema u tehnologiji mesa, Toplinski obrađeni mesni proizvodi, te Osnove stočarstva. Doktorsku disertaciju obranila je 2013. godine, a od 2022. godine je izvanredna profesorica na Zavodu za specijalno stočarstvo. Tijekom 2009. godine boravi na usavršavanju u mesnoj industriji PIK Vrbovec, pohađa tečaj senzorne analize te stječe zvanje suca eksperta za pršut i druge suhomesnate proizvode. Tijekom znanstvene karijere usavršavala se na inozemnoj instituciji u Sloveniji. Objavila je četrdesetak znanstvenih i stručnih radova.