Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Izradi kartu uz čaroliju umjetne inteligencije, Ana Kuveždić Divjak, Andrea Miletić i Karlo Kević

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 12:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica i prezentacija

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Jeste li ikada razmišljali o tome na koji način računala koriste posebnu vrstu pameti nazvanu 'umjetna inteligencija', kako bi nam pomogla u izradi i korištenju karata?

Umjetna inteligencija je poput čarobne sile koja omogućuje računalima da uče i obavljaju zadatke samostalno. Takva inteligencija koristi posebne tehnike i matematičke algoritme kako bi prikazala precizne informacije o svijetu oko nas. Na primjer, može nam pokazati najbrži put do škole ili omiljenog parka te prepoznati znakove na cesti ili važna mjesta na karti. Umjetna inteligencija čak može (uz vašu malu pomoć) izraditi kartu!

Ako želite saznati kako, pridružite nam. Prvi korak je dopustiti mašti da bude slobodna i zamisliti kako bi vaša karta mogla izgledati. Zatim, uz zatvorene oči, dopustite umjetnoj inteligenciji da 'pomogne' i 'obradi' vaše ideje, stvarajući konačnu verziju karte. Svi sudionici će dobiti sliku izrađene karte kao uspomenu na zajedničku avanturu kartiranja uz umjetnu inteligenciju!

Biografija:

Doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak zaposlena je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i bavi se suvremenom kartografijom. To u najvećoj mjeri uključuje istraživanja o metodama vizualizacije i komunikacije prostornih informacija te istraživanja o novim sadržajima i uslugama u kartografiji i GIS-u temeljem otvorenih podataka i tehnologija. Kao suradnica na Erasmus+ projektu "Digital data-Riven EduCaTion for kidS" (DIRECTORS) (2023.-2025) djeci i mladima na Festivalu znanosti popularizira koncepte (otvorene) podatkovne pismenosti u osnovnom obrazovanju.

 

Andrea Miletić, mag. ing. geod. et geoinf. studentica je doktorskog studija i mlada istraživačica HRZZ-a, zaposlena na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao mlada istraživačica na Horizon 2020 projektu "Twinning Open Data Operational – TODO" fokusira se prvenstveno na istraživanja u području otvorenih podataka, s naglaskom na suvremenu kartografiju te vizualizaciju prostornih podataka.

 

Karlo Kević, mag. ing. geod. et geoinf. student je doktorskog studija zaposlen na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s primarnim interesom u području otvorenih podataka. To uključuje istraživanja o dostupnosti i razinama otvorenosti otvorenih podataka, njihovoj primjeni i novostima kako se ti podaci daju na slobodno korištenje.