Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Pametno recikliranje: Iskorištavanje umjetne inteligencije za održivu budućnost, Patricija Hršak, Jakov Baleta

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 10:30 - 11:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

U današnjem digitalnom dobu, umjetna inteligencija (AI) sve više postaje neizostavan dio naše svakodnevice, transformirajući način na koji radimo, učimo i živimo. Kroz analizu primjera, u ovom predavanju ćemo otkriti kako AI omogućuje inovacije i poboljšanja u različitim sektorima, a posebno kako se koristi u recikliranju za optimiranje procesa sortiranja, upravljanja otpadom i održavanja opreme u reciklažnim postrojenjima. Razmotrit ćemo i izazove integracije AI u reciklažne procese te potencijalne koristi poput povećane učinkovitosti, kvalitete recikliranih materijala i smanjenja utjecaja na okoliš. Kroz ovu prezentaciju, istražit ćemo raznolike mogućnosti koje AI pruža te kako možemo iskoristiti ove tehnologije za stvaranje održivijeg i boljeg svijeta za sve nas.

Biografija:

Patricija Hršak

Patricija Hršak je trenutno zaposlena kao asistentica na Zavodu za mehaničku metalurgiju na Sveučilištu u Zagrebu Metalurškom fakultetu. Također pohađa poslijediplomski doktorski studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, s fokusom na materijale za hvatanje CO2. Svoje iskustvo u istraživanju i razvoju materijala je stekla kroz rad na Institutu Ruđer Bošković i kroz svoje obrazovanje u području ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

 

Jakov Baleta

Jakov Baleta trenutno je zaposlen na Metalurškom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. Njegova područja istraživanja uključuju, ali nisu limitirana na sljedeće: izgaranje amonijaka, obradu dimnih plinova, numeričko modeliranje, solarne dizalice topline, energetsku analizu GViK sustava, hlađenje plinskih turbina, interakciju spreja i stijenke i rasplinjavanje biomase. Autor je 49 znanstvena rada indeksirana u Scopus bazi s trenutnim h-indeksom 19.