Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Pametna kemija, Rafael Anelić, Fabio Faraguna, Ivan Pucko, Roko Blažic, Tea Belačić, Katarina Barilar

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 11:00 - 12:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Kemija je neophodna za moderni život. Od proizvoda za kućnu i osobnu njegu, do odjeće i sportske opreme, do automobila i elektronike, kemija pomaže u stvaranju tisuća proizvoda na koje se oslanjamo svaki dan. Kemija također pruža i niz važnih prednosti u ovim proizvodima – zahvaljujući inovacijama u kemiji, automobili se mogu proizvoditi tako da budu lagani i štedljiviji, građevinski materijali su izdržljiviji i otporniji, a u elektronici poput mobitela, računala i televizora je poboljšana funkcionalnost za zadovoljenje tehnoloških potreba današnjih potrošača. Međutim, jeste li se ikad zapitali na koji način je to ostvareno? Odgovor na ovo pitanje i mnoga ostala možete saznati na našoj radionici u kojoj želimo privući mlade znanstvene entuzijaste i možda usmjeriti njihov životni put prema kemiji i znanosti.

Biografija:

Rafael Anelić rođen je 1998. u Malom Lošinju. Srednju školu završava 2017. godine te iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij Kemijsko inženjerstvo. 2020. godine završava preddiplomski studij obranom završnog rada teme Termodinamički modeli za opis topljivosti vitamina B3 u organskim otapalima pod mentorstvom prof. dr. sc. Marka Rogošića. Iste godine nastavlja školovanje na diplomskom studiju Kemijskog inženjerstva, modul Kemijsko procesno inženjerstvo. 2022. godine brani diplomski rad pod temom Sinteza polimernih aditiva na osnovi benzil metakrilata za poboljšanje niskotemperaturnih svojstva dizela i mješavina s biodizelom pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Fabia Faragune.

 

Izv. prof. dr. sc. Fabio Faraguna zaposlen je na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Znanstveni interesi su mu u području goriva, maziva, nanofluida i polimernih (nano)kompozita. Trenutno je voditelj projekta Razvoj funkcionalnih biogoriva i (bio)aditiva te ispitivanje primjenskih svojstava mješavina s mineralnim gorivima. Član je Hrvatsko društvo za goriva i maziva, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti.

 

 

Ivan Pucko rođen je 1995. godine u Zagrebu. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu upisao je 2014., preddiplomski studij Kemijsko inženjerstvo. Završni rad na temu „Učinak dodatka ugljikovih nanocjevčica na vodljivost polimera“ obranio je 2017. pod mentorstvom prof. dr. sc. Sanje Lučić Blagojević i iste godine upisao diplomski studij Kemijske tehnologije i proizvodi.  Diplomski rad na temu „Sinteza i pročišćavanje etilnih estera masnih kiselina ultrafiltracijom“ obranio je 2019. pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Fabia Faragune. Od 2020. radi kao asistent/doktorand na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

 

Roko Blažic, mag. ing. cheming. (1992.) diplomirao je 2016. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, studij Kemija i inženjerstvo materijala s temom „Ekspandiranje polilaktida“. Za uspjeh na diplomskom studiju primio je nagradu Vjera Marjanović-Krajovan. Od 2017. godine radi na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Njegovi istraživački interesi su u području polimera, nanokompozita, nanofluida te maziva. Link: https://www.croris.hr/osobe/profil/33563

 

 

Tea Belačić rođena je 2000. u Zagrebu. Srednju školu u Krapini završava 2019. godine te iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij Kemijsko inženjerstvo. Preddiplomski studij završava 2023. godine obranom završnog rada teme Priprava membrana 3D tehnologijom pod mentorstvom prof. dr. sc. Krešimira Košutić. Tijekom zadnje godine preddiplomskog studija bila je voditeljica znanstvenih eksperimentalnih radionica za djecu. 2023. godine nastavlja školovanje na diplomskom studiju Kemijskog inženjerstva, modul Kemijsko procesno inženjerstvo.

 

 

Katarina Barilar rođena  je 2000. u Zaboku. Srednju školu završava 2019. godine te iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, preddiplomski studij Kemijsko inženjerstvo. 2023. godine završava preddiplomski studij obranom završnog rada teme Stabilnost i primjena ekstrakta polifenola iz lista masline pod mentorstvom prof. dr. sc. Jasne Prlić Kardum. Iste godine nastavlja školovanje na diplomskom studiju Kemijskog inženjerstva, modul Kemijsko procesno inženjerstvo.