Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

(Bio)goriva, Mia Gotovuša, Ana Špišić i Anja Antolić

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Zapitajte se – kako sam danas došao/došla u školu? Pješice? Automobilom? Biciklom? Autobusom? Tramvajem? Razvoj prijevoznih sredstava i goriva kroz povijest potaknuo je istraživače da pronađu ekološki prihvatljivu, obnovljivu i biorazgradivu alternativu fosilnim gorivima – goriva iz obnovljivih sirovina. Biljno ulje samo po sebi nije bilo dovoljno „inteligentno“ za primjenu u dizel motoru. Ako Vas zanima kako iz biosirovina proizvesti inteligentno biogorivo, posjetite našu radionicu!

Biografija:

Mia Gotovuša rođena je 1996. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska. 2015. godine upisuje studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Tijekom svojeg obrazovanja nagrađivana je učeničkim i studentskim Stipendijama Grada Zagreba za izvrsnost, Dekanovim nagradama za najbolju studenticu po svim godinama studija te Rektorovom nagradom za individualni znanstveni i umjetnički rad na temu: „Fotokatalitička razgradnja diazepama s imobiliziranim TiO2“. Diplomirala je 2020. godine te stekla titulu magistre inženjerke kemijskog inženjerstva. Iste se godine zapošljava na Zavodu za tehnologiju nafte i petrokemiju kao asistent-doktorand Hrvatske zaklade za znanost na projektu Razvoj funkcionalnih biogoriva i (bio)aditiva te ispitivanje primjenskih svojstava mješavina s mineralnim gorivima.

 

Ana Špišić rođena je 2000. godine u Zagrebu. Završava Prvu gimnaziju u Zagrebu 2019. godine. Upisuje Fakultet kemijsko inženjerstva u tehnologije, preddiplomski studija Kemija i inženjerstvo materijala. Trenutno je na 3. godini studija i izrađuje završni rad pod nazivom „Utjecaj reakcijskih uvjeta na sintezu biodizela iz palminog ulja i odabranih ravnolančanih alkohola“ pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Fabija Faragune.

 

Anja Antolić rođena je 2001. godine u mjestu Zabok. Završava smjer opće gimnazije u Srednjoj školi Krapina 2020. godine. Upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, prijediplomski studij Primijenjena kemija. Trenutno je na 3. godini studija i izrađuje završni rad pod nazivom „Dobivanje biodizela iz otpadnih alkoholnih smjesa“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Ante Jukića.