Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Biljke vole tehnologiju, Ružica Lončar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 17:00 - 18:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Kako ćemo nahraniti rastuću populaciju do 2050. godine? Kako ćemo udvostručiti našu opskrbu hranom i kako će poljoprivreda ostati održiva? Svi odgovori nalaze se u tehnološkoj poljoprivredi. Poljoprivredna tehnologija je dovela do velikih promjena u načinu života ljudi koji žive već stoljećima. Da bi se zadovoljile globalne potrebe za hranom moramo koristiti inovativna rješenja za povećanje poljoprivredne produktivnosti kao što su: precizna poljoprivredna navigacija, dronovi, softveri za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i navodnjavanjem, senzori tla i usjeva i sl. Kapilarni hidroponski uzgoj omogućava biljkama pružanje korijena po supstratu (zemlji) i direktno u vodu, što znači da nutrijente biljka uzima iz supstrata i iz vode ukoliko napravimo takvu prihranu. Iz supstrata (zemlje) i iz vode biljka uzima potreban kisik. Zrak (kisik) u tlu važan je za rast biljaka; za disanje korijenja i mikroorganizme. Korištenjem LED rasvjete točno određenog spektra dobivamo zaokruženi proces fotosinteze koji je dokazano bolji nego u prirodi, jer biljkama pružamo svaki dan idealne uvjete. Vidljivi spektar svjetlosti za biljke nije isti kao za ljude. U praktičnom dijelu (radionici) pokazat ćemo uređaj pametni vrt kao jedinstven primjer upotrebe tehnologije za rast i klijanje biljaka kao i uređaj za mjerenje abiotičkih čimbenika biljaka koji nam je poslužio za određena mjerenja u istraživačkom radu.

Biografija:

Ružica Lončar, prof. geologije i geografije, savjetnik zaposlena je u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu. Diplomirala je na PMF – u geografski odsjek 1998. godine. Voditeljica je ŽSV -a nastavnika geografije u strukovnim školama Grada Zagreba, autorica udžbenika iz geografije za 1. razred četverogodišnjih strukovnih škola, metodičkih priručnika, inovativnih metoda poučavanja od kojih je izrada digitalnih obrazovnih sadržaja u sklopu projekta MZO i – nastava, geomatematika, projekti održivog razvoja i sl. Sudjelovala je u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima, uglavnom usmjerenim na utjecaj tehnologije na okoliš, gospodarstvo i stanovništvo u kojima potiče učenike na kritičko i kreativno mišljenje s ciljem rješavanja problema na temelju prethodno usvojenih znanja. Vrlo često povezuje znanja iz geografije i strukovnih tehničkih predmeta što omogućuje razvoj tehničke inteligencije. U školskoj godini 2020./2021.i 2021./2022., 2022./2023. izabrana je u petstotinjak najuspješnijih odgojno – obrazovnih djelatnika koji su doprinijeli unaprjeđenju odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Dobitnica je Nagrade za poučavanje geografije u 2023. godini koju dodjeljuje Hrvatsko geografsko društvo.

 

Sanja Penić, prof. izvrstan savjetnik biologije i kemije ima dvadeset pet godina rada u nastavi. Radila je nekoliko mjeseci u OŠ Banija, kao apsolvent, a od 1. siječnja 1998. do danas radi u Medicinskoj školi Karlovac. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća biologije od 2006. godine. Od  2014. do 2016. godine imenovana je Voditeljicom Županijskog stručnog vijeća Karlovačke i Ličko-senjske županije za biologiju i kemiju. Od 2015. godine sudjeluje u radu ljetne škole SEMEP-a, predstavljajući  učeničke projekte, sudjeluje na edukacijama koordinatora SEMEP -a, i provodi radionice na ljetnoj školi. Redovito sudjeluje na školskim  i županijskim natjecanjima u znanju ili s izlaganjem rada. Sudjelovala je i u prekograničnom projektu MLADIEKOIN. Od 2009. do 2012. bila je član Državnog povjerenstva za provedbu Ekološkog kviza Lijepa naša učenika/ica osnovnih i srednjih škola.

Koautor udžbenika i priručnika za nastavnike biologije (udžbenik Živi svijet 1: Od molekule do organizma, u Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za gimnazije 2010./2011. i 2011./2012. i istoimeni priručnik. Koautor je priručnika za nastavnike i stručne suradnike u srednjoj školi "Zdravstveni odgoj" . Koautor je priručnika Prerađivač ljekovitog bilja i članka u časopisu BUČ. Radila je kao stručni suradnik na stručnim skupovima u organizaciji izdavačke kuće Profil. U sklopu aktivnosti projekta Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.0“ održala je radionice i predavanja na temu „Mala škola antidiskriminacije“ za promoviranje horizontalnih politika Europske unije odnosno poticanje ravnopravnosti spolova i zabranu diskriminacije.

Od 2018. do 2020. sudjeluje u  projektu Karlovačke županije "KA RADDAR" u radionicama iz biologije i kemije za potencijalno darovitu djecu na županijskoj razini iz STEM područja.