Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Kreativni gradovi budućnosti, Valentina Gulin Zrnić i Saša Poljak Istenič

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 14:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Uz inteligenciju, za gradove budućnosti potrebna je i kreativnost. Kako će izgledati ulice, trgovi i parkovi u budućnosti? Na koje načine ćemo se družiti? Kako ćemo se zabavljati u izlascima? Kako ćemo putovati? Što ćemo raditi? U zamišljanju odgovora na ova pitanja poslužit će nam alati kreativnog lateralnog razmišljanja s kojima ćemo sve prevrnuti naglavce. Kreativno razmišljanje je vještina koja se može naučiti (E. de Bono), a lateralne alate (bijeg, izokretanje, pretjerivanje i dr.) bit će vam nakon radionice zanimljivo primijeniti i u raznim drugim situacijama. Budućnost (gradova) nije samo u tehnologiji nego i u tome kakve ćemo vrijednosti i odnose graditi. Za sve one koji se žele okušati u razmišljanju na drugačiji i kreativan način - zabavno je i provokativno!

Biografija:

Dr.sc. Valentina Gulin Zrnić je kulturna antropologinja i suvoditeljica projekata Urbane budućnosti: zamišljanje i aktiviranje mogućnosti u nemirnim vremenima (HRZZ-ARIS ) i Kakve gradove želimo? Suvremene urbane politike, prakse i etike (NextGeneration EU/IEF). Radi na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Posebne teme znanstvenog interesa su gradovi: život u gradovima, urbani identiteti, javni prostori, održivost, javna umjetnost, festivali, građanska participacija. U istraživanjima primjenjuje kvalitativne metode (intervjui, opažanje sa sudjelovanjem, terensko istraživanje), a posebno je zanima razvijanje metoda u humanističkim znanostima s kojima možemo pristupiti istraživanju budućnosti te poticanje „budućnosne pismenosti“. Više o projektima: www.citymaking.eu.

 

Doc. dr. Saša Poljak Istenič je etnologinja i kulturna antropologinja te suvoditeljica projekta Urbane budućnosti: Zamišljanje i aktiviranje mogućnosti u teškim vremenima (HRZZ-ARIS) i Europska politika klimatske neutralnosti gradova i njezina lokalna interpretacija (NCN-FWF-ARIS). Zaposlena je na Institutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU u Ljubljani te predaje na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru (Slovenija) i Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija). Bavi se istraživačkim i primijenjenim projektima koji pokrivaju teme urbanog života, kreativnosti, održivosti, društvene uključivosti i baštine. U svom radu koristi kvalitativne metode istraživanja. Priprema radionice o baštini, održivom razvoju i budućnosti gradova.