Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Put od jajne stanice do mozga!, voditelji: Ivan Alić, Ana Bekavac i Ante Plećaš

Datum i vrijeme:
subota 7.5.2022., 11:00 - 16:00

Organizacija:
Veterinarski fakultet, Heinzelova ulica 55

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju; anatomija (prvi kat)

Detalji:
Za vrijeme kratkog uvodnog predavanja sudionici će biti upoznati s osnovnim procesima od oplodnje jajne stanice do razvoja živčanih stanica odnosno mozga. Budući da su predavanje i radionica namijenjeni djeci nižeg uzrasta i osnovnoškolcima predavanje će biti prilagođeno uzrastu s brojnim animacijama. Nakon kratkog izlaganja, sudionici će se iz Amfiteatra prošetati kroz Anatomski muzej do sekcijske dvorane. U Anatomskom muzeju posjetitelji će vidjeti kosture različitih domaćih i divljih životinja. U sekcijskoj dvorani organizirat ćemo radionicu na kojoj ćemo sudionike upoznati s jajnim stanicama („jaje“), pokazati dijelove jajne stanice te objasniti kako se od jedne stanice razvije živčani sustav tj. cijeli organizam. Osim toga sudionicima ćemo pokazati različite vrste stanica živčanog sustava koje ćemo crtati na pametnoj ploči kao i na papirima. Neposredno prije same radionice od gipsa ćemo napraviti modele mozga koje će sudionici bojati vodenim bojama te ćemo se natjecati tko će oslikati najljepši mozak. U sekcijskoj dvorani bit će izloženi različiti preparati mozga te će se sudionici upoznati s anatomijom mozga različitih vrsta životinja.

Biografija:

Ivan Alić rođen je 18.05.1985. u Gospiću. Diplomirao je 2009. na Veterinarskom fakultetu. Tijekom studija nagrađen je s dvije Rektorove nagrade. Doktorirao je 2015. iz područja neuroznanosti na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga. Od 2016.-2019. radio je kao poslijedoktorand na Medicinskom fakultetu u Singapuru (LKC, NTU), a od 2019.-2021. na Medicinskom fakultetu u Londonu (Blizard Institute, QMUL). Od prosinca 2021. radi kao docent u Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet u Zagrebu. Gostujući je istraživač na Medicinskom fakultetu u Londonu (QMUL). Sudjelovao u objavljivanju sedamnaest izvornih znanstvenih radova, bio je mentor na pet diplomskih radova i tri studentska rada. Mentor je dvoje doktoranada. Područje znanstvenog interesa mu je neuroznanost. Popis objavljenih znanstvenih radova nalazi se na sljedećim poveznicama:

https://orcid.org/0000-0002-8125-8198

https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Ali%C4%87,%20Ivan%20%2830641%29|text|profile