Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Rođenje i život nove tehnologije — 3D-ispis, Marijan-Pere Marković, Ivan Karlo Cingesar, Domagoj Vrsaljko

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 10:00 - 14:00

Organizator:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Laboratorij za aditivnu proizvodnju, Savska cesta 16

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Laboratorij za aditivnu proizvodnju

Detalji:
Tijekom radionice sudionicima će se demonstrirati rad na nekoliko 3D-pisača kojima se služimo u Laboratoriju za aditivnu proizvodnju na FKIT-u. U laboratoriju se nalaze četiri 3D-pisača koji koriste tri različite tehnologije za izradu predmeta — stereolitografiju (SLA), proizvodnju rastaljenim filamentom (FFF) i selektivno lasersko sinteriranje (SLS). Sudionici će izbliza moći pogledati uređaje tijekom rada, popipati materijale kojima se izrađuju predmeti i same predmete izrađene tehnologijama aditivne proizvodnje te pitati baš sve što ih zanima!

Biografija:

MARIJAN-PERE MARKOVIĆ je titulu magistar inženjer kemijskog inženjerstva stekao na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 2021. nakon čega se zapošljava na radnom mjestu Asistent — doktorand u Zavodu za termodinamiku, strojarstvo i energetiku istoga fakulteta. 2021. na FKIT-u upisuje doktorski studij, a znanstveni interes usmjerava prema dizajniranju mili- ili mikroreaktorskih sustava te razvoju novih funkcionalnih materijala za 3D-ispis.

IVAN KARLO CINGESAR titulu magistar inženjer ekoinženjerstva stekao je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 2020. nakon čega se zapošljava na radnom mjestu Asistent — doktorand u Zavodu za termodinamiku, strojarstvo i energetiku istoga fakulteta. Rektorovu nagradu za individualni znanstveni rad u akademskoj godini 2018./2019. dobio je za rad naslovljen: Istraživanje i razvoj protočnog separatora izrađenog 3D-ispisom. 2020. na FKIT-u upisuje doktorski studij, a znanstveni interes usmjerava prema dizajniranju mili- ili mikroreaktorskih sustava.

Prof. dr. sc. DOMAGOJ VRSALJKO

Znanstvena istraživanja prof. Vrsaljka vezana su uz područje kemijskog inženjerstva, inženjerstva materijala, posebice polimernih kompozita i mješavina te inženjerstva površina. Zadnjih godina naglasak istraživanja usmjerava na tehnologije aditivne proizvodnje povezane s polimernim materijalima. U sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost ustrojio je i opremio Laboratorij za aditivnu proizvodnju (nabavka nekoliko 3D-pisača i jednog 3D-skenera) na FKIT-u.