Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

30 godina Tekstilno-tehnološkog fakulteta – „U zdravlju i bolesti tekstil je djelić radosti!“, Franka Žuvela Bošnjak i Ana Vrbić

Datum i vrijeme:

Organizator:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Detalji:

Udobnost i zaštitna svojstva tekstilija predstavljaju ključne zahtjeve pri njihovoj proizvodnji s naglaskom na izbor sirovina i kemijskih sredstava uključenih u načela zelene i održive proizvodnje. Važno je istaknuti da tehnološki napredak omogućuje primjenu suvremenih tekstilnih materijala u donedavno nezamislivim područjima čime se može značajno poboljšati kvaliteta života. Upotreba tekstilija kroz povijest prožima različite grane ljudske djelatnosti, no gotovo uvijek se ističe svojom ljepotom, funkcionalnošću, ali i zaštitnim svojstvima. Često se razmatra mogućnost vezivanja ili naslojavanja pojedinih ljekovitih sredstava i kozmetičkih proizvoda na tekstilni supstrat s ciljem postizanja antimikrobnih, ljekovitih ili wellness svojstava. Pritom je najveći izazov postići učinkovito i kontrolirano otpuštanje aktivnih komponenti s tekstilnog materijala kao i istovremenu zadovoljavajuću postojanost na pranje takvih tekstilija. Veliki potencijal u postizanju navedenih svojstava imaju kemijski spojevi sa sposobnošću stvaranja inkluzijskih kompleksa s velikim brojem organskih tvari od kojih se često primjenjuju eterična ulja. Kompleksiranjem aktivnih sastojaka omogućuje se postizanje specifičnih i željenih funkcija tekstilnih materijala, koji mogu djelovati različito s obzirom na primjenu u medicini, kozmetici te inženjerstvu. Za postizanje postojanosti obrade na tekstilijama često se primjenjuju različite predobrade i postupci termokondenzacije koje utječu na slabljenje mehaničkih svojstva te na taj način prilikom primjene dolazi do generiranja tekstilne prašine koja je štetna za zdravlje no i utječe na kvar sofisticirane opreme. Zbog navedenog, prilikom oplemenjivanja svaki korak tehničkog, tehnološkog, kemijskog i toplinskog postupka je pomno biran. Postizanjem višefunkcionalnih svojstava koja uključuju antimikroban, wellness i medicinski učinak tkanina doprinosi se sigurnoj primjeni u wellnessu, higijeni, medicini i bolničkom okružju.

https://www.youtube.com/watch?v=c2mq3kysuLs

Biografija:

Franka Žuvela Bošnjak, dipl. ing. diplomirala je 2003. na Sveučilištu u Zagrebu, Tekstilno tehnološkom fakultetu. Nakon završenog studija zapošljava se kao voditelj praonice rublja Dorateks d.o.o., Zagreb do srpnja 2012. Zatim se zapošljava u tvrtki DiWagner d.o.o., Zagreb na radnom mjestu voditelja programa za praonice rublja do ožujka 2016. Od ožujka 2016. zaposlena je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu na radno mjesto asistenta. Iste godine upisuje doktorski studij na Tekstilno- tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U veljači 2022. prelazi u zvanje predavača na Tekstilno- tehnološkom fakultetu, studijska jedinica Varaždin. Sudjeluje na istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost, IP-2016-06-5278, „Udobnost i antimikrobna svojstva tekstila i obuće“ i na uspostavnom istraživačkom projektu, HRZZ-UIP-05-2017-8780, „Bolničke zaštitne tekstilije“.

Ana Vrbić, mag. ing. techn. text. diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkom fakultetu 2019. godine. Radno iskustvo stekla je kao tehnolog kemijskog čišćenja i pranja rublja u ekološkim kemijskim čistionicama Lemia d.o.o. Od 2022. godine zaposlena je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu kao asistent. Sudjeluje na uspostavnom projektu HRZZ-UIP-05-2017-8780 „Bolničke zaštitne tekstilije“.