Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Staklo je život (u vinogradarstvu), Željko Andabaka, Zvjezdana Marković i Ivana Puhelek

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 12:30 - 13:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Povijest vinogradarstva i vinarstva neraskidivo je vezana u staklo. Od prvog susreta čovjeka i vinove loze, pa do proizvodnje vina, staklo je uzajamni suputnik na tom putu. Danas, staklo nam ne služi samo kao "ambalaža", već u njemu čuvamo i vrijedne sorte vinove loze za buduće naraštaje. Kroz interaktivno predavanje sudionici će se upoznati s primjenom stakala u vinogradarstvu i vinarstvu, kroz stručne i znanstvene naočale.

Biografija:

Željko Andabaka rođen je 12.09.1986. u Šibeniku. Agronomski fakultet upisuje 2005. godine. i završava 2010. godine. Na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomskog fakulteta zaposlen je od 2010. godine. Doktorsku disertaciju obranio je 2015. godine. Sudjeluje na nekolicini stručnih i znanstvenih projekata. Suradnik je i nositelj nekolicine modula. Voditelj je VVP Jazbina od 2016. Autor i koautor je mnogih znanstvenih radova. Kao mentor sudjelovao je u izradi završnih i diplomskih radova. U svrhu znanstveno-stručnog usavršavanja boravio je 2013. godine u institutima Julius Kuhn-Instituti i INRA.

Zvjezdana Marković, rođena je 15.rujna 1982. godine u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomskom fakultetu, 2007. godine je diplomirala. 2008. godine zapošljava na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti završila je izradom doktorske disertacije, pod dvojnim mentorstvom između Université Montpellier 2, Montpellier SupAgro i Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet, obranom 2013. godine u Francuskoj. Znanstveno se usavršavala u Francuskoj, na institutima IRD i INRA. Sudjeluje na nekolicini stručnih i znanstvenih projekata. Suradnica je i nositeljica nekolicine modula. Autorica i koautorica je mnogih znanstvenih radova. Kao mentorica sudjelovala je u izradi završnih i diplomskih radova.

Ivana Puhelek rođena je 11. travnja 1984. u Zagrebu. Agronomski fakultet upisuje 2003. te završava 2009. godine. Na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomskog fakulteta zaposlena je od 2011. godine. Doktorsku disertaciju obranila je 2016. godine. Sudjeluje na nekolicini stručnih i znanstvenih projekata. Uže područje interesa su joj proizvodnja pjenušavih vina. Uz rad na Agronomskom fakultetu suvlasnica je i obiteljske vinarije. Trenutačno je zaposlena kao viši stručni suradnik.