Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Mjerenje emisija vozila u stvarnim uvjetima vožnje, voditelji: Petar Ilinčić, Vjekoslav Sraga, Ante Vučetić i Boris Bućan

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 10:00 - 15:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Dvorište

Detalji:
U okviru projekta Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve - NRLE, nabavljena je oprema za mjerenje emisija u stvarnim uvjetima vožnje (engl. Real Driving Emissions). Prijenosna oprema za mjerenje emisija štetnih tvari, (PEMS, engl. Portable Emissions Measurement System) je danas ključna za provjere emisija iz suvremenih vozila i necestovnih pokretnih strojeva. Početkom prosinca 2020. provedena su, po prvi puta u Republici Hrvatskoj, mjerenja emisija iz vozila u stvarnim uvjetima vožnje, a tijekom 2021. godine nastavljene su slične aktivnosti na raznim strojevima i vozilima. Na Festivalu znanosti bit će predstavljen sustav za mjerenje emisija štetnih tvari iz vozila u stvarnim uvjetima vožnje. Sustav će biti postavljen na vozilo, a biti će demonstriran rad sustava te održana prezentacija u trajanju od 30-tak minuta o tipičnom ispitnom postupku koji se sastoji od ugradnje uređaja, provedbe mjerenja te analize rezultata.

Biografija:

Petar Ilinčić

Rođen je 1980. u Zagrebu. Radi kao docent na Zavodu za motore i transportna sredstva Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Motorima s unutarnjim izgaranjem i motornim vozilima bavi se više od 15 godina, a početno iskustvo u ispitivanju motora i vozila stekao je tijekom studija. Sudjelovao je u mnogim znanstveno-istraživačkim projektima, kao i projektima s industrijom na području motora s unutarnjim izgaranjem i motornih vozila. U posljednjih 10 godina izniman trud posvetio je razvoju Laboratorija za motore i vozila pri čemu je sudjelovao u postupku obnove i opremanja laboratorija suvremenom opremom, a trenutno je tehnički koordinator na projektu sufinanciranom EU sredstvima „Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve – NRLE“. Član je Hrvatskog društva za motore i vozila.