Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Misteriozna, mala i nevidljiva oku bića, voditeljice: Dajana Kučić Grgić, Kristina Bule, Marijana Vidaković

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 10:30 - 12:45

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:

Radionica misterioznih mikroorganizama osmišljena je kako bi naučila djecu o mikroorganizmima, kako se mikrobne infekcije šire i mogu li se spriječiti kroz poboljšanu higijenu.

Mikroorganizmi su najstariji stanovnici Zemlje i predhodnici su svih živih organizama. Moglo bi se reći da su rasprostranjeni u svim životnim sredinama i klimatskim zonama, u zraku, vodi i tlu. Na površini tijela čovjeka, životinja, biljaka i drugih predmeta koji nas okružuju, mnoge vrste mikroorganizama su redovni stanovnici. Njihovo prisustvo se bilježi svuda osim u zatvorenim biološkim sistemima kao što su krvotok i fiziološki aktivna tkiva životinja i biljaka.

Ove godine u sklopu Festivala znanosti u Tehničkom muzeju promatrat ćemo mikroorganizme iz dječje perspektive. Radionica će se bazirati na upoznavanju i razlikovanju mikroorganizama koji nas okružuju i dati će odgovore na mnoga pitanja poput, kakve su boje, gdje rastu, dali se kreću, kako ih uzgojiti, kakve su boje podloge na kojima ih uzgajamo, da li ih možemo obojiti da ih lakše prepoznamo? Da li su svi mikroorganizmi loši? Kako možemo dokazati prisutnost mikroorganizama na rukama? Kako možemo spriječiti širenje infekcija? Djeca će imati priliku mikroskopirati mikroorganizme koji rastu na pokvarenom voću, povrću, u šumi, na dlanu i dr. Upoznati će se s osnovnim priborom koji se koristi u mikrobiološkom laboratoriju. Što više reći? Posjetite nas i upoznajte misteriozne, male i nevidljive oku bića.

Biografija:

Doc.dr.sc. Dajana Kučić Grgić, rođena je 4. prosinca 1986. u Rijeci. Završila je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, a od 2011. zaposlena je u Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U prosincu 2014. godine je doktorirala, a u rujnu 2018. izabrana je u nastavno-znanstveno zvanje docenta. Dajana Kučić Grgić sudjeluje u znanstveno-istraživačkom radu u Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta u sklopu domaćih i EU projekta te u vidu stručnih suradnji. U vremenu od 2011. do sad objavila je preko 50-ak znanstvenih radova, sudjelovala na raznim domaćim i međunarodnim Skupovima. Od rujna 2021. urednica je časopisa Kemija u industriji. (link: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=325141)

Marijana Vidaković rođena je 30. rujna 1971. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Zagrebu. Od 01. veljače 1998. zaposlena na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U Zavodu za industrijsku ekologiju aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi, te kao suradnik na znanstvenim i istraživačkim projektima.

Kristina Bule, rođena je u Zagrebu, 20. rujna 1995. godine. Pohađala je osnovnu školu Vukomerec i srednju školu X. gimnazija Ivan Supek, u Zagrebu. Nakon završetka srednje škole, 2014. godine, upisala je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, preddiplomski studij Ekoinženjerstvo. Preddiplomski studij završila je 2018. godine. Stručnu praksu odradila je u tvrtki „JANAF“ (Jadranski naftovod d.o.o.), u Zagrebu, u odjelu „Sigurnost i zaštita okoliša“. Kao student bila je demonstratorica je na brojnim laboratorijskim vježbama u Zavodu za industrijsku ekologiju gdje je odradila diplomski rad. Dobitnica je Rektorove nagrade u akademskoj godini 2019./2020. Po završetku diplomskog studija zaposlila se na istoimenom fakultetu u svojstvu doktoranda na projektu Hrvatske zaklade za znanost. Sudjelovala je na više domaćih kongresa s posterskim priopćenjem i objavila je više znanstvenih radova.