Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Spašavanje ljudskih života u prometu, Pero Škorput

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 17:50 - 18:10

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Prometne nesreće i dalje pogađaju stotine tisuća obitelji i godišnje uzrokuju goleme ekonomske troškove. Usprkos tehnološkom razvoju, napretku sigurnosnih sustava u vozilima i poboljšanjima prometne infrastrukture, svake godine više od 1,3 milijuna ljudi u svijetu izgubi život u prometu. U Europi u prosjeku 55 % smrtnih slučajeva događa se na neurbanim cestama, 38 % se događa u urbanim područjima, dok je samo 7 % nesreća prouzročeno na autocestama. Ukupno 30 % smrtnih slučajeva na cestama odnosi se na pješake i bicikliste, dok ta brojka na urbanim područjima iznosi gotovo 43 %. U Republici Hrvatskoj u 2021. godine poginula je 291 ljudi. Dođite na radionicu i saznajte kako i vi možete pridonijeti spašavanju ljudskih života u prometu i saznajte što je to zlatni sat, hitni koridor, žurni poziv iz vozila i slični koncepti koji spašavaju ljudske živote u prometu.

Biografija:
Pero Škorput rođen je 18. listopada 1976. u Mostaru u Bosni i Hercegovini, oženjen je i otac dvoje djece. Osnovnu je školu završio u Vrgorcu, a srednju elektrotehničku školu u Zadru. Tijekom dodiplomskoga studija nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu 2001. godine. Diplomirao 2002. godine na Fakultetu prometnih znanosti. Magistrirao 2009. godine na poslijediplomskom znanstvenom magistarskom studiju Fakulteta prometnih znanosti, a doktorirao 2014. godine, također na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Danas je stalno zaposlen na Fakultetu prometnih znanosti kao predstojnik zavoda za inteligentne transportne sustave. Predaje na preddiplomskom i diplomskom studiju te doktorskom studiju. Uz nastavnu djelatnost aktivno bavi znanstvenim radom. Istražuje u području primjene semantičkih tehnologija u prometu, prometnoga inženjerstva, inteligentnih transportnih sustava te računalne sigurnosti u prometu. Sudionik je na više međunarodnih i nacionalnih projekata iz područja tehnologije prometa i transporta. Objavio je pedesetak radova u znanstvenim časopisima, zbornicima znanstvenih i stručnih konferencija u zemlji i inozemstvu te sažetke u zbornicima skupova. Tajnik je udruge Inteligentni transportni sustavi Hrvatska.