Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Život s mobitelom u prometu, Krešimir Vidović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 17:20 - 17:40

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji
Korištenje mobilnog telefona, odnosno s njime povezanih usluga tijekom vožnje postalo je jedan od ključnih čimbenika distrakcije vozača, koja kao jedan od glavnih uzročnika prometnih nezgoda izravno utječe na sigurnost prometa. Dosadašnja istraživanja vezana za utvrđivanja stvarnog stanja korištenja mobilnog telefona uglavnom se zasnivaju na anketama i ručnom opažanju uz prometnicu. Tijekom ovog predavanja će biti predstavljena nova tehnološka dostignuća koja omogućavaju stvarno utvrđivanje broja vozača koji tijekom vožnje telefonira, surfa internetom ili koristi aplikacije. Nova metodologija zasnovana je na prikupljanju podataka iz novih suvremenih digitalnih izvora te primjeni znanosti o podacima za njihovu obradu. Bit će predstavljeni i rezultati pilot projekta na cestama u Hrvatskoj, gdje na nekim dijelovima čak svaki treći vozač aktivno koristi mobitel tijekom vožnje.

Biografija:
Krešimir Vidović je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na smjeru „Pošta i telekomunikacije” te je 2018. obranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Model procjene urbane mobilnosti zasnovan na zapisima o aktivnostima korisnika u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama". Dobitnik je Rektorove nagrade. Na Institutu prometa i veza u Zagrebu radi od 2007. godine do 2010. godine. Od 2010. godine zaposlen je u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. Zadužen je za projektiranje rješenja u domeni inteligentnih transportnih sustava, te primjeni analitike masovnih skupova podataka u prometu. Od 2021. dodatno je zaposlen kao docent na Zavodu za Inteligentne transportne sustave na Fakultetu prometnih znanosti gdje je i voditelj razvoja "Laboratorija za znanost o podacima u prometu i logistici" koji su zajedno osnovali Ericsson Nikola Tesla i Fakultet prometnih znanosti.