Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Razvoj života na Zemlji i DNA – molekula života, Renata Brezinščak i Petra Šparica

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 10:00 - 20:00
utorak 3.5.2022., 10:00 - 20:00
srijeda 4.5.2022., 10:00 - 20:00
četvrtak 5.5.2022., 10:00 - 20:00
petak 6.5.2022., 10:00 - 20:00
subota 7.5.2022., 10:00 - 20:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
izložba

Publika:
opća populacija

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:

Stvaranje Zemlje započelo je prije 4,6 milijarde godina. Prvo geološko razdoblje, pretkambrij trajalo je duge 4 milijarde godina. Pojava života na Zemlji dogodila se u arhaiku, prije 3,5 do 4 milijarde godina. Bili su to primitivni organizmi koji sličili modernim cijanobakterijama ili modrozelenim algama a sačuvani su u obliku vapnenačkih stijena – stromatolita. Ujedno su na to i najstariji sačuvani fosili. Putujući kroz vremensku povijest od arhaika do danas, na radionici ćemo uz pomoć replika i pravih fosila tragati za evolucijskim promjenama.

Dugačka, tanka DNA nit isprepliće sav život na Zemlji, od najjednostavnijih bakterija sve do nas ljudi. U njoj skrivena tajna šifra od samo 4 različita slova kodira razvoj i funkciju svih živih bića. Kroz slaganje divovske slagalice, mozgalica i bojanki, te izrade DNA narukvica i DNA modela prema realnim sljedovima različitih životinjskih vrsta sudionici će se upoznati sa strukturom DNA molekule. Za one koji žele znati više, putem interaktivnog DNA info-pulta bit će ponuđeni brojni sadržaji koji na znanstveno-popularan način obrađuju strukturu i ulogu DNA molekule te molekularno-genetička istraživanja.

Biografija:

Petra Šparica, dipl.ing. geologije, zaposlena kao muzejska pedagoginja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Voditeljica je Službe zajedničkih poslova. Obavlja redovite poslove za organizirane grupe posjetitelja, aktivno sudjeluje u organizaciji i realizaciji muzejskih pedagoških programa kao što su stručne i kreativne radionice u muzeju i izvan njega. Samostalno je osmislila uspješne programe za djecu i mlade.

Renata Brezinščak, dipl. Ing. geologije, muzejska savjetnica za geologiju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Radi na programima za posjetitelje muzeja te na programima predstavljanja muzeja, njegove djelatnosti, građe i izložbi. Surađuje s brojnim obrazovnim i kulturnim ustanovama na promicanju muzeja i geološke struke, kroz likovne i istraživačke radionice, predavanja, izložbe za djecu i mlade itd.