Vodič kroz znanstvenu publicistiku za autostopere Voditelji: Jadranka Stojanovski, Neven Pintarić

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 14:00 - 16:00

Organizacija:
Sveučilište u Zadru, Novi kampus, Zadar, Ulica dr. Franje Tuđmana 24i

Vrsta događanja:
predavanje, prezentacija, izložba

Publika:
srednja škola, studenti i opća populacija

Lokacija (prostorija):
SNK

Detalji:

Što se u znanosti dešava na putu od postavljanja pitanja do pronalaženja odgovora na njih? Kroz kakav proces prolazi neko znanstveno istraživanje i izvještavanje o dobivenim rezultatima? Na ova pitanja pokušat ćemo odgovoriti tako da slušatelja provedemo kroz cjeloviti životni ciklus znanstvene publikacije, ističući važnost otvorenosti i dijeljenja. 
Prvi dio izlaganja posvetit ćemo dizajnu znanstvenog istraživanja. U drugom dijelu, posebnu pozornost dati ćemo istraživačkim podacima, njihovom značaju, vrstama, načinima procesiranja i obrade te mogućnostima dijeljenja i ponovne uporabe, slijedeći FAIR načela. U trećem dijelu fokusirat ćemo se na izvještavanje, tj. pisanje i objavu znanstvenog rada, pojašnjavajući korake kroz koje prolazi, od rukopisa do objavljene publikacije. Osvrnut ćemo se i na načine “mjerenja” utjecaja određenog znanstvenog rada.

Biografija:

Dr. sc. Neven Pintarić radi na Odjelu za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru. Područja interesa su mu upravljanje IT i projektima, implementacija i održavanje informacijskih sustava te otvoreni istraživački podatci.
Tijekom proteklog razdoblja radio je na nizu informatičkih projekata iz područja poslovne informatike, obrazovanja i znanstveno-istraživačke infrastrukture. Od važnijih projekata na kojima je radio mogu se istaknuti TAC-Line projekt (Trans-Adriatic Communications Line) u sklopu programa EU INTERREG III A, uspostava informacijskog sustava visokih učilišta na Sveučilištu u Zadru, uspostava poslovne i informacijske infrastrukture Sveučilišta u Zadru, CARNet-ov projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot-projekt) te EU Conexus. 
Sudjelovao je na više stručnih i znanstvenih konferencija, s radovima na temu e-obrazovanja, strateškog upravljanja IT i otvorenih istraživačkih podataka.

Jadranka Stojanovski umirovljena je izvanredna profesorica Sveučilišta u Zadru i knjižničarka na Institutu Ruđer Bošković s više od 30 godina profesionalnog iskustva u projektiranju i stvaranju znanstvene informacijske infrastrukture, slijedeći načela otvorene znanosti (CROSBI, ŠESTAR, HRČAK). Nakon studija fizike doktorirala je informacijske na Sveučilištu u Zagrebu. Njezina se istraživanja uglavnom bave znanstvenom komunikacijom, s posebnim naglaskom na recenzijski postupak, vrednovanje znanosti i odgovornost u znanosti.
Sudjeluje u međunarodnim zajednicama, mrežama i projektima koji se odnose na različite aspekte otvorene znanstvene komunikacije, uključujući Horizon projekte NI4OS Europe, OPERAS-P (Preparing Open Access in the European Research Area Through Scholarly Communication), TRIPLE (Transforming Research through Innovative Practices for Linked Interdisciplinary la, and OpenAIRE Advancing Open Scholarship), i OpenAIRE (Advancing Open Scholarship), TD COST Action New Frontiers of Peer Review (PEERE) i CA COST Action European Network for Research Evaluation in the Social Sciences and the Humanities (ENRESSH) i druge.
Članica je programskih odbora važnih konferencija o otvorenoj znanosti (PUBMET, FORCE, OASPA) i uredničkog odbora časopisa Journal of electronic publishing. Također je hrvatska predstavnica u stručnoj skupini Europske komisije za nacionalne referentne točke za znanstvene informacije (E03477) i Stalnoj radnoj skupini za otvorenu znanost i inovacije (SWG OSI) Europskog istraživačkog prostora i odbora za inovacije (ERAC).