Prkosi li život drugom zakonu termodinamike? voditeljica: mr.sc. Renata Ruić Funčić, Gimnazija Franje Petrića Zadar

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 13:00 - 14:00

Organizacija:
Gimnazija Franje Petrića, Zadar, Obala kneza Trpimira 26

Vrsta događanja:
izložba, film/video

Publika:
srednja škola i opća populacija

Lokacija (prostorija):
GFP

Detalji:

Stvarni procesi u prirodi su uvijek nepovratni, pri čemu se dio energije iz korisnog pretvori u nekorisni, ili iz reda nastaje nered. Život možemo promatrati kao proces stvaranja reda. Bez reda u odvijanu metaboličkih reakcija organizam ne bi mogao opstati. Slijedi li život drugi zakon termodinamike? Povećava li se ljudima nered i besciljnost tijekom života? 
“Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa što onda postoji? Samo ona točka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj je točki sav naš život.” - Lav Nikolajevič Tolstoj. 
Ova Tolstojeva izjava vjerno prikazuje borbu protiv monotonosti naših svakodnevnih života u kojima često ispreplićemo prošlost i budućnost, u nostalgiji za onim što je bilo i u iščekivanju onog što će biti, a rijetko živimo u onome što jest. Naš će se projekt temeljiti na nizu fotografija koje će prikazivati kako smo promijenjeni događajima, iskustvima, i ono najbitnije, ljudima. 

Biografija:

Nastavnica kemije, mr. sc. Renata Ruić Funčić, prof. savjetnik, ove godine puni 32 godina rada u školi. Od 1995. godine vodi naprednu (dodatnu) grupu učenika iz kemije, posljednjih jedanaest godina volonterski. Od 2012. do 2020. godine  vodi Županijsko stručno vijeće srednjoškolskih nastavnika iz kemije u Zadarskoj županiji. 2006. godine stekla je zvanje magistra znanosti didaktike prirodnih znanosti – usmjerenje kemija s radom 'Utjecaj didaktičkih strategija na kvalitetu znanja u nastavi kemije'. Bila je član stručne radne skupine za kemiju u Cjelovitoj kurikularnoj reformi, te član stručne radne skupine za kemiju u provođenju obrazovne reforme Škola za Život. Gotovo redovno ocjenjivač je ispita državne mature, autorica stručnih članaka, suatorica priručnika za projektnu nastavu te zbirke zadataka iz kemije i udžbenika za eksperimentalne škole u Školi za život. Sudjelovala na Festivalu znanosti 2015., 2019. i 2020. godine.