Ekstrakcija DNA, voditeljica: Emilija Vlaisavljević Bacan

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 10:00 - 11:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Velika Gorica, Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21, Velika Gorica

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
zgrada srednjih škola, prostor ispred zgrade škola, hodnik i učionice, Velika Gorica

Detalji:

Molekula DNA je uputa za život svakog živog bića i nalazi se u svim stanicama. Kako bi bila vidljiva golim okom, može se  ekstrahirati vrlo jednostavnim postupkom. Važno je naglasiti da ćemo za  pokus koristiti sve ono što je dostupno u svakom kućanstvu, npr. voće (banana, jagoda) ili povrće (špinat). Učenici će ponoviti građu i ulogu molekule DNA, razviti sposobnost odjeljivanja DNA te razlikovati postupke ekstrakcije i filtracije.  

Biografija:

Zovem se Emilija Vlaisavljević Bacan i završila sam Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek u Zagrebu. Radim U Gimnaziji Velika Gorica kao nastavnik biologije. U svom radnom iskustvu završila sam i program usavršavanja “Specijalist za poslovnu informatiku ECDL”  2009. godine. Nekoliko godina bila sam suradnik informativnog programa na televizijskoj postaji TV Plus te novine “Jastreb” iz Jastrebarskog za pitanja biologije. Vodila sam pripreme srednjoškolaca za prijemne ispite i državnu maturu iz biologije u Jastrebarskom.

Sada aktivno sudjelujem u raznim projektima koje provodi Gimnazija Velika Gorica.                           

Članica sam Županijskog povjerenstva za natjecanja iz biologije.

Sudjelovala sam u radu projekta državne mature Gimnazije Velika Gorica i imenovana sam za ispitnog koordinatora NCVVO 2014.-2016.

Redovito se stručno usavršavam te  brinem o metodičkoj kreativnosti nastavnih satova, sve s ciljem postizanja boljih i trajnijih znanja kod učenika i nastavnika.

Aktivno sam uključena u međunarodne projekte Erasmus+ KA1 i KA2.