Baš je sladak taj mrežasti živčani sustav

Voditelji događanja i izvođači:
Ana Bogadi

Datum i vrijeme:
petak 9.5.2025., 9:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Put Gimnazije 64

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Plato ispred gimnazije

Detalji

Učenici će izrađivati kalupe modela životinja s mrežastim živčanim sustavom
iz koljena: Žarnjaci i Bodljikaši pomoću 3D printera i od kartona. Potom će napraviti krokant i ulijevati
ga u izrađene kalupe modela koje će posjetitelji moći degustirati i ponijeti kući. Korištenjem 3D
printera i radom s kartonom učenici razvijaju svoje tehničke vještine, ali i kreativno razmišljanje.
Izradom fizičkog modela živčanog sustava učenici mogu povezati teoretsko znanje s praktičnom
primjenom, što dovodi do dubljeg razumijevanja sadržaja. Kroz pripremu krokanta učenici mogu
naučiti o karamelizaciji šećera i reakcijama koje se odvijaju pri visokim temperaturama te razvijati
svoje praktične vještine. Također mogu istražiti nutritivne vrijednosti korištenih sastojaka i razumjeti
ravnotežu između uživanja u slasticama i zdravih prehrambenih navika.

Biografije voditelja:

Ana Bogadi je rođena 17.4.1968. u Splitu. Završila je PMF u Zagrebu 1991. godine, smjer profesor
biologije i kemije. Radi u Gimnaziji A. Vrančića već 30 godina. 2021. godine stekla je zvanje profesor
mentor.