Veličanstveni znanstvenici De Dominis, Vrančić i Getaldić, Marjana Borić

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 14:15 - 16:55
petak 6.5.2022., 14:15 - 16:55

Mjesto održavanja:
Osnovna škola Ivana Rabljanina, Rab

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
učenici od 2. do 4. razreda osnovne škole

Detalji

Djeca će se na radionici kroz predavanje, razgovor i edukativne igrice nadahnute hrvatskim renesansnim učenjacima (Dominis, Vrančić, Getaldić) upoznati se s njegovim životima, interesima i postignućima značajnima za razvoj moderne znanosti i tehnike.

Biografija:

Dr. sc. Marijana Borić

Matematičarka, fizičarka, filozofkinja i povjesničarka znanosti je viša znanstvena suradnica u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, pri Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti, Zavoda za povijest i filozofiju znanosti.

Autorica je nekoliko knjiga o velikanima znanosti (Faust Vrančić, Marin Getaldić, Nikola Tesla, Herman Dalmatin), stotinjak radova iz hrvatske znanstvene baštine i nekoliko popularnih knjiga o velikim hrvatskim znanstvenicima koji su mijenjali svijet.

Istražuje matematičke metode i koncepcije koje su omogućile nastanak novovjekovne znanosti, te razvoj egzaktnih znanosti i tehnike. Voditeljica je projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu za promicanje znanosti, tehnike i hrvatskog nasljeđa u zemlji i inozemstvu, u sklopu kojega je priredila više edukativno-multimedijalnih izložbi o hrvatskim velikanima, te stotinjak radionica, predavanja, tribina u zemlji i inozemstvu (Sydney, Rim, Prag, Beč, Budimpešta, Venecija, Pečuh i u dvadesetak gradova Hrvatske). Za svoj rad primila je više uglednih nagrada i priznanja, a za 2019. godinu i Državnu nagradu za znanost, u kategoriji popularizacija znanosti.

Više na https://www.info.hazu.hr/clanovi/boric-marijana/