Kako otkrivamo egzoplanete, Karlo Bermanec

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 15:10 - 16:10

Mjesto održavanja:
Srednja škola Marka Antuna de Dominisa, Rab

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
4. razred srednje škole

Detalji

Predavanje o metodama detekcije planeta oko drugih zvijezda uz pokazne vježbe i primjere osnovnih koncepata tih metoda. Davanje pregleda najčudnijih planeta i planetarnih sustava uz pomoć NASA-inog softvera, te usporedba s našim Sunčevim sustavom.

Biografija:

Karlo Bermanec

Rođen je 1984. g. u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu školu Jure Kaštelana i Poštansku i telekomunikacijsku srednju školu, a diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Radiokomunikacije i profesionalna elektronika.

Tijekom 2010. g. radio je kao profesor elektrotehničkih predmeta u srednjoj školi Sesvete, a sada je zaposlen u Hrvatskom Telekomu. Početkom akademske godine 2018. g. bio je honorarni asistent na TVZ-u za elektrotehniku.

Član je Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska, i održava javna predavanja te sudjeluje u radionicama iz astronomije i geologije u sklopu "Skoka u znanost" u Sisku, Festivala znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapske noći istraživača i Dana asteroida. Koautor je dvije znanstveno-popularne izložbe.