Što su to otrovožderi, Marina Čalogović

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 13:10 - 14:10

Mjesto održavanja:
Srednja škola Marka Antuna de Dominisa, Rab

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
1., 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Svakog dana izbacuju se velike količine različitih zagađivača u okoliš. Međutim, postoje mikroorganizmi, gljive i biljke koje te "otrove" apsorbiraju, akumuliraju, čak i razgrađuju i na taj način čiste okoliš. Taj proces se zove bioremedijacija. U novije doba sve češće se u tu svrhu koriste transgenične biljke koje su genetički modificirane kako bi što bolje apsorbirale i razgradile zagađivače. Neke biljke apsorbiraju velike količine teških metala i tako očiste tlo.

Biografija:

Dr. sc. Marina Čalogović

Rođena je u Zagrebu 1987. g. gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2012. g. Od 2012. do 2015. g. bila je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković kao stručni suradnik u Laboratoriju za istraživanje stakala, a honorarno je sudjelovala u nastavi na Kemijskom odsjeku PMF-a kao asistentica u praktikumu. Doktorirala je 2020. g. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na istraživanju prirodnih impaktnih stakala, impaktita i tektita. Trenutno sudjeluje u istraživanju intenziteta erozije na otoku Rabu.

Popularizacijom znanosti bavi se od 2009. g. Sudjelovala je s prezentacijama i radionicama na Otvorenom danu Kemije, „Skoku u znanost” u Sisku, Festivalu znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapskoj Noći istraživača, te „Znanstvenom kvartu” na Interliberu. Aktivni je član udruge ProGEO-Hrvatska za promociju i zaštitu geološke baštine, u kojoj obnaša funkciju Tajnice. Vodila je Infocentar Geoparka otok Rab 2019. - 2021. g.