Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača, Renata Brezinščak

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 12:00 - 19:00
utorak 3.5.2022., 8:00 - 19:00
srijeda 4.5.2022., 8:00 - 19:00
četvrtak 5.5.2022., 8:00 - 19:00
petak 6.5.2022., 8:00 - 19:00

Organizacija:
Osnovna škola Ivana Rabljanina, Rab

Vrsta događanja:
Izložba

Publika:
učenici i nastavnici

Detalji:

U Sredozemnom moru trajno obitavaju dvije vrste morskih kornjača - glavata želva (Caretta caretta) i zelena želva (Chelonia mydas). Glavata želva posebno je brojna u sjevernom Jadranu.

S obzirom da su želve globalno ugrožene vrste, Hrvatski prirodoslovni muzej, Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora iz Hrvatske i sedam partnera iz pet zemalja EU (IT, CY, GR, SI, MT) proveli su projekt pod nazivom „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES “.

Projekt je sufinancirala Europska unija kroz program LIFE, a izvodio se od 2016. do kraja 2021. godine. Aktivnosti očuvanja i zaštite koje su se provodile ovim projektom osmišljene su da djeluju na najznačajnije prijetnje u pojedinim područjima i u pojedinim zemljama, a zajednički one omogućavaju zaštitu želvi na cijelom području njihova obitavanja.

Jedna od glavnih aktivnosti u svim zemljama uključenim u projekt je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača i morskog okoliša. U tu svrhu doc. dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i stručni suradnici izv. prof. dr. sc. Bojan Lazar i dr. sc. Paolo Casale, izradili su mobilnu izložbu "Zaštita europskih morskih kornjača" koja kroz 16 panela govori o životu morskih kornjača u

Sredozemlju i Jadranu i prijetnjama s kojima se suočavaju.

Uz Izložbu su pripremljene radionice za osmoškolce koji kroz slagalice i uz pomoć panoa upoznaju morske kornjače i njihov život.

Biografija:

Renata Brezinščak, muzejska savjetnica u Hrvatskom prirodoslovnom muzeja u Zagrebu. Vodi i organizira razne poučne i kreativne programe i aktivnosti za posjetitelje muzeja kako bi njihov boravak u muzeju bio poučan i zabavan. Radi na programima predstavljanja muzeja, njegove djelatnosti, građe i izložbi. Surađuje s brojnim obrazovnim i kulturnim ustanovama na promicanju muzeja, prirodoslovlja, kroz likovne i istraživačke radionice, predavanja, izložbe za djecu i mlade itd. Sudjeluje na kongresima i skupovima, objavljuje radove i članke u stručnim, znanstvenopopularnim časopisima te časopisima za djecu.

Napomena:
Otvorenje izložbe je 2. svibnja u 12 sati za učenike i nastavnike.