Od krumpira do suvremene električne mreže

Voditelji događanja i izvođači:
Mateja Fegeš, Dunja Ćosić, Iva Pujić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 5.5.2025., 8:00 - 0:00

Mjesto održavanja:
Strukovna škola Pula, Zagrebačka 22, Pula

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
SŠP

Detalji

Pomoću krumpira, bakrenih žica i 9V baterije učenici prvih razreda tehničara nutricionista rade na istraživanju elektrokemijskih procesa. Ukratko, na prokuhanom krumpiru izdubi se rupa u koju se ulijeva otopina kalijeva jodida, dok se sa strane utaknu bakrene žice spojene na izvor struje. Protok električne energije kroz sustav omogućuje elektrolizu, a nakon nekoliko minuta promjene postaju vidljive prerezivanjem krumpira.
Još u 18. stoljeću, Alessandro Volta istraživao je kemijske izvore električne energije, što je dovelo do stvaranja Voltinog stupa – prve baterije u povijesti. Ovaj eksperiment funkcionira na sličnom principu, gdje električna energija uzrokuje kemijske reakcije. Iako je prijenos energije danas daleko sofisticiraniji, temeljni principi ostali su isti. Ovim jednostavnim pokusom lako možemo pokazati kako električna struja može utjecati na tvari, baš kao što su nekadašnji eksperimenti s električnim tokovima otvorili vrata modernim tehnološkim dostignućima.

Biografije voditelja:

Mateja Fegeš pohađala je Srednju medicinsku školu u Varaždinu koja ju je zainteresirala za svijet primijenjenih prirodnih znanosti. Povedena time, nakon srednjoškolskog obrazovanja upisuje u Osijeku Prehrambeno-tehnološki fakultet na kojem je i diplomirala i stekla titulu magistre inženjerstva prehrambene tehnologije. Više godina (2013. - 2025.) radi kao nastavnica prehrambene grupe predmeta u Strukovnoj školi Pula.
Dunja Ćosić diplomirala je na Odjelu za biologiju u Osijeku, gdje je stekla titulu magistre edukacije biologije i kemije. Nastavnica je biologije, kemije i strukovnih predmeta u Strukovnoj školi Pula. Aktivno sudjeluje u školskim i izvannastavnim projektima vezanim uz prirodne znanosti.