Jasna Verk, Igor Macuka: Znanost je promijenila život

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 17:00 - 18:00

Mjesto održavanja:
Zajednica tehničke kulture Pula, Centar za tehničke aktivnosti Veruda, Trg kralja Tomislava 13, Pula

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole

Lokacija (prostorija):
CTA

Detalji

Na temu ovogodišnjeg Festivala  možemo ustanoviti da je znanost svuda oko nas. Ne moramo nigdje ići kako bismo djecu potaknuli da razmišljaju o znanosti. Svakodnevica može biti pretvorena u niz uzbudljivih “znanstvenih” otkrića.  Kada mame miksaju biskvit za kolač, događa se svojevrsna kemija; kada se češljamo, događa se fizika; kada recikliramo smeće, događa se ekologija… Gotovo sve što radimo u životu, dio je neke znanosti. Život kakav danas znamo, postoji zbog uspjeha znanstvenika u raznim područjima njihova interesa. Za dobrobit čovječanstva, zajedno s različitim izumima, učinili su život modernim i lakšim. U čast najvećim umovima koji su promijenili svijet, učenici će raditi pokuse i eksperimente  poznatih znanstvenika  poput Nikole Tesle, Alberta Einsteina, Michaela Faradaya, Heinricha Lenza i drugih te izraditi plakat na temu „Znanost je promijenila život.“
Jednostavan strujni krug, magnet i željezna piljevina, magnetsko međudjelovanje, kompas, elektromagnet, određivanje vremena, transverzalni i longitudinalni valovi, odbijanje i lom svjetlosti i dr.

Biografija:

Jasna Verk rođena je u Puli. Diplomirala na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula. Voditeljica je Centra za tehničke aktivnosti Veruda. Priprema i organizira održavanje radionica iz raznih područja tehničke kulture i informatike za učenike i odrasle osobe.

Igor Macuka radi kao profesor fizike i astronomije u Gimnaziji Pula. Stekao je zvanje mentora te je jedan od edukatora-voditelja u Centru za popularizaciju znanosti Istarske županije. Od 2018. -2020. radio je kao asistent fizike na studiju Politehnike u Puli. Voditelj je Županijskog aktiva nastavnika fizike od 2019. godine.