Staklo – od opsidijana do đakovačke katedrale, Zdravka Lovinčić Kraljević, Monika Jurić

Datum i vrijeme:
subota 7.5.2022., 10:00 - 16:00

Organizator:
Tinker labs Đakovo, Splitska 19, 31400 Đakovo

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole

Lokacija:
Tinker Labs Đakovo

Detalji:

U godini koju je UN proglasio Međunarodnom godinom stakla želimo djeci približiti staklo kao prirodni i ekološki materijal.

Staklo, koliko je staro, tko ga je koristio i u koje svrhe? Kakvoga je sastava, kako se proizvodi i oblikuje? Kako se reciklira i može li se u potpunosti reciklirati?

Pričom i prikazom povijesti uporabe i proizvodnje stakla djecu upoznati s ovim prirodnim i ekološkim materijalom. Kratkim filmovima upoznati ih sa zanimanjem staklopuhača kao i procesom recikliranja i upotrebe u proizvodnji novih staklenih boca (ukoliko bude moguće, ostvarit ćemo suradnju s firmom Vetropack Straža d.d. iz Huma na Sutli).

U sklopu radionice provest ćemo aktivnost izrade rozete đakovačke katedrale.

Biografija:

Zdravka Lovinčić Kraljević, dipl. inž. kem. tehn., Tinker Labs Đakovo, djakovo@tinkerlabs.hr, +385 99 500 1500

 

Rođena sam 8. listopada 1975. u Mostaru, Republika Bosna i Hercegovina. Prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Matije Antuna Relkovića pohađala sam i završila u Vinkovcima, a na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu diplomirala sam 2001. godine. U periodu od 2001. – 2021. radila sam u Saponiji d.d. kemijskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao stručna suradnica, a zatim kao organizatorica službi Razvoja deterdženata i Pakiranja tekućih deterdženata. Područja rada kojima sam primarno bila usmjerena su razvoj i uvođenje novih, ekološki prihvatljivijih tehnologija proizvodnje i sastava deterdženata te obrada otpadnih voda kemijske industrije naprednim oksidacijskim procesima. Sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Od 2021. godine moj profesionalni rad usmjeren je edukaciji djece i mladih u STEAM području te promicanju i popularizaciji znanosti.

 

Monika Jurić, magistra primarnog obrazovanja, OŠ „Bogoslav Šulek“ u Slavonskom Brod, juric_monika@yahoo.com, mob: +385 98 160 5097

 

Monika Jurić rođena je 2. kolovoza 1987. u Osijeku. Nakon završene Gimnazije „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu upisala je Učiteljski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na kojemu je diplomirala 2011. godine. Dobitnica je Dekanove (2009.) i Rektorove nagrade (2011.) te Priznanja Fakultetskog vijeća za izniman uspjeh na studiju (2010.). Tijekom studija sudjelovala je na Festivalu znanosti i dječjoj manifestaciji „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ te volontirala u Dječjem vrtiću „Cekin“ u Slavonskom Brodu. Sudjelovala je na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Didaktički izazovi“ u Slavonskom Brodu (2012.). Od 2011. godine radi u struci.