Shadow dance – Ples sjena, Darija Rupčić Kelam

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 10:00 - 11:00

Organizacija:
Filozofski fakultet, Lorenza Jägera 9, Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole

Lokacija (prostorija):
FFOS Dvorana 39

Detalji:

Svatko od nas je osoba. Svatko od nas ima masku, koju su stari Grci nazivali Personom.  Kroz te maske, isijava i progovara naše pravo lice, naše pravo ja. Mi svi nosimo neke maske i na van pokazujemo jednu sliku i odajemo dojam sa smo dobri, sređeni, smireni, etični.

No, prema psihologu Jungu, u nama postoji sjena. Ona nas prati. Podsjeća nas na onaj tamni, mračni, nepoznati, neistraženi, potisnuti i nesvjesni dio naše osobnosti.

Hoće li sjena postati naš prijatelj ili neprijatelj to ovisi samo o nama samima. Ona nije uvijek naš protivnik. Sjena postaje naš neprijatelj samo onda kada je zanemarena i neshvaćena. Sjena je izvor našeg potencijala, snage, kreativnosti. Ona je izvor našeg iscjeljenja. Suočiti se sa sjenom znači zaći u te mračne hodnike i predijele duše, igrati se s našim demonima, zaplesati s njima i naučiti živjeti pored i s njima.

U ovoj ćemo radionici terapije pokretom i plesom raditi na osnaživanju osobnosti i tijela. Koristit ćemo se elementima terapije plesa i pokreta radi poboljšanja emocionalne, kognitivne, tjelesne i socijalne integracije individue. U tom smislu, ples i pokret imaju funkciju samoregulacije, te otvaraju prostor direktne komunikacije između onoga što je neiskazivo, nesvjesno i svjesno. Povezujemo se s primarnim jezikom u čovjeku, a to je pokret. Kroz ples s vlastitom sjenom, radit ćemo na poboljšavanju ravnoteže i prostornog, kinestetičkog osjećaja (osjećaju za prostor i tijelo u pokretu i prostoru),  na svjesnosti tijela u prostoru i prostornoj inteligenciji. Također ćemo razvijati osjećaja za grupu i drugoga, te razvijati osjećaj povjerenja i prihvaćanja.

Biografija:

Darija Rupčić Kelam,  rođena je u Osijeku. Docentica je na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na Odsjeku za filozofiju.

Područja interesa: etika, etika skrbi, bioetika, filozofija medicine, filozofija odgoja, egzistencijalna filozofija, kreativne terapije, terapija plesom i pokretom, umjetnost, estetika, poezija i ples.

Trenutno je na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Kreativnih terapija, smjer terapija pokretom i plesom, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Do sada je sudjelovala na brojnim konferencijama i znanstvenim simpozijima. Objavljuje znanstvene radove iz područja filozofije, bioetike, etike, vodi seanse i radionice terapije pokretom i plesom.

Majka je troje predivne djece. Voli planine, šume, bavi se plesom, yogom, šetanjem, pisanjem poezije.

darijarupcic@gmail.com

091 154 57 03